Kmetice zmoremo premagati vse ovire

7 aprila, 2022
0
0

»Trideset let je morda dolga doba, a v društvu nam leta minevajo hitro, ker se imamo skupaj lepo. Še vedno smo vesele in dobrovoljne, vnete za delo,  izobraževanje, razvoj in napredek – na osebni ravni, kmetiji in v našem domačem okolju. Pa tudi na sproščeno druženje ne pozabimo! V zadnjih dveh letih smo najbolj pogrešale prav ta,« je na slovesnem občnem zboru ob praznovanju 30. obletnice DK Mislinjske doline povedala predsednica Jožica Jeromel.

Za praznovanje so izbrale prav poseben dan – materinski dan – in se množično zbrale v dvorani Lopan v Mislinji. Vzdušje je bilo vedro, saj so se mnoge srečale in si stisnile dlani po skoraj dveh letih. Kratka obdobja zrahljanih ukrepov so sicer izkoristile za klepet, obisk jubilantk in izlet, a le v okrnjeni zasedbi. Predsednica Jožica Jeromel je žarela od sreče, ko so prihajale članice in gostje drug za drugim v dvorano in hitro so zapolnili vse sedeže. »Nismo pozabili drug na drugega, in to je najpomembnejše,« se je veselila vsakega. Tako kot pred desetimi leti, ko je društvo vodila Jožica Arbiter, so praznovanje tretje okrogle obletnice združile z rednim letnim občnim zborom. 

»STE MOJ NAVDIH IN PONOS!«
Začele so uradno: z nagovori in vsemi poročili o delovanju društva in njegovih organov, ki jih je treba na občnem zboru predstaviti in potrditi. Kot vedno je svoj nagovor srčno in iskreno sestavila predsednica, ki društvo z več kot 250 članicami iz dveh sosednjih občin, Mislinje in Slovenj Gradca, vodi drugi mandat: »Za nami je leto prilagajanja in številnih ukrepov, ki so posegli v naše delovanje. Hvala Bogu za sodobno tehnologijo, da smo sploh lahko delovale!« Priznala je, da je že močno pogrešala »svoje« kmetice, njihova skupna srečanja in druženja, izlete, dogodke, prireditve …, zato je njena največja želja, da društveno kolesje čim prej poženejo s polno paro. 

»Treba je upati, začutiti notranjo moč, ki nas sili, da vztrajamo na poti, čeprav je pred nami včasih veliko preprek. Kmetice to zmoremo! Za nami je 30 let trdega dela in 30 let spoštovanja kmetic. To je obletnica, ki je vredna spomina.«

Že vrsto let je mislinjsko društvo med najbolj dejavnimi na Koroškem, pa tudi širše. Morda so prav zaradi odmaknjenosti regije že pred več kot 46 leti ženske začutile, da se morajo povezati, družiti in s tem nekaj dobrega narediti za sebe, družino in okolico. Vezi med njimi so ostale trdne, saj so znale predsednice in njene najožje sodelavke vedno ohranjati prijetno vzdušje in vabljiv program, v katerem je vsaka članica našla kaj po svojih željah.

Jožica Jeromel: »Kmetice ste moj navdih in moj ponos. Bodimo še ponosnejše, da smo kmetice, hodimo še bolj pokončno in z dvignjeno glavo. Vem, da so naše roke zgarane, a naša duša ostaja mlada. In največ šteje tisto, kar čutimo v srcu.«

Medse so povabile tudi goste, s katerimi tesno sodelujejo in brez katerih društvo ne bi bilo tako uspešno. Nepogrešljiva je finančna podpora obeh občin, v katerih so doma članice društva; kratek obisk pred neodložljivimi obveznostmi je naredil župan Občine Mislinja Bojan Borovnik, ki je vsem ženskam voščil ob njihovem praznovanju ter vsem skupaj zaželel, da bi bila naslednja leta lepša od zadnjih dveh. »Zavedati se moramo, da bomo vedno bolj odvisni od nas. Da je kmetijstvo tisto, ki nam daje hrano in omogoča preživetje,« je poudaril Borovnik.

S povedanim se je strinjala tudi podžupanja MO Slovenj Gradec Martina Šisernik, ki je društvu zaželela uspešno delo tudi v prihodnje. Irena Ule, predsednica Zveze kmetic Slovenije, je društvu podelila priznanje ZKS ob 30-letnici društva ter se pridružila dobrim željam pri njihovem delovanju: »Imate pomembno vlogo doma in širše v javnem življenju. Upam, da bo naše delo bolj cenjeno. Imamo veliko znanja, ki ga prenašamo na naše zanamce. To je naše neprecenljivo bogastvo in poslanstvo.«

Praznovanja so se udeležile tudi predsednice sosednjih stanovskih društev: iz Šaleške doline, Dravograda, Dravske doline in Vitanja. Praznovanja so se udeležile tudi predsednice sosednjih stanovskih društev: iz Šaleške doline, Dravograda, Dravske doline in Vitanja.

Iz KGZ Celje so s svojim obiskom društvo počastili kar trije: s sedeža zavoda je prišla Vesna Čuček, vodja Oddelka JSKS, Smiljan Štruc iz slovenjgraške območne izpostave in Bernarda Javornik, mentorica društva ter terenska kmetijska svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti iz izpostave Dravograd. Vsi so se dotaknili pomembnega poslanstva kmečkih žensk in aktualnega dogajanja predvsem na kmetijskem parketu, Javornikova pa je poudarila, kako pomembna so društva kmetic, kjer si lahko »ženske polnijo prazne baterije.« Ob vseh bremenih, ki so jih na svoja ramena prevzele kmetice, pa, pravi Javornikova »nobena kmetica ne bi smela biti brez invalidsko-pokojninskega zavarovanja, ki je pogoj za porodniški dopust, bolniško nadomestilo, v letih po upokojitvi pa prinaša vsaj minimalno pokojnino, ki je slehernemu človeku osnovna potrditev, da si je s trdim delom v svojem življenju zaslužil vsaj nekaj sredstev za bolj brezskrbno starost. Pa ne ugovarjajte mi, da je denar potreben za šolanje otrok, saj vam bodo ti zelo težko ali nikoli poplačali vašega odrekanja. Kateri od otrok vam bo od svoje plače lahko dal 650 evrov, kolikor danes znaša kmečka pokojnina za polno pokojninsko dobo? To je le v razmislek mlajšim, ki lahko zase na tem področju še kaj spremenite. In ne pustite se prepričevati možu ali partnerju, da ste zavarovane po njem ali s tem, da bo pokojninsko blagajno vzel vrag. Veste, vse prevečkrat slišim kakšno žalostno zgodbo o tem.« Na koncu je čestitala vsem članicam društva, posebej tistim, ki v društvu vztrajajo od ustanovitve:  Prepričanasem, da veste, da je uspešnost društva odvisna od vseh članic in ne le od peščice posameznic ali nekoga zunanjega, ki bo uredil, da bodo dogajanja v društvu zanimiva, aktualna, zastonj ali čim bolj poceni … Prepričana sem, da občutite, da tisti, ki daje, tudi prejema.«

Najslajše pa so prihranile za konec. Upravni odbor društva je odločil, da dve članici ob 30-letnici društva nagradi. Častna članica DK Mislinjske doline je postala Majda Sinreih, ki je lani praznovala 70. obletnico in je aktivna v društvu od njegove ustanovitve. Bila je tudi njegova predsednica in je še vedno navdih vsem članicam s svojim optimizmom in pozitivno energijo. Kljub težki življenjski preizkušnji ohranja dobro voljo, še vedno zna popestriti njihova druženja, prisluhniti in svetovati ljudem v stiski. Majda je bila iskreno presenečena, ponosna in predvsem hvaležna te pozornosti. Visoki jubilej, 70 let, je lani dohitel tudi Brigito Jehart, ki s svojo vedrino in humorjem razveseljuje ljudi na mnogih dogodkih. Njena dobra volja je nalezljiva, pravijo v društvu.  Majda Sinreih je postala častna članica društva, ob njej predsednica Jeromlova (desno). Majda Sinreih je postala častna članica društva, ob njej predsednica Jeromlova (desno).

Prijetno druženje so glasbeno popestrile še Bršljanke – pevska skupina članic mislinjskega društva ter stanovske kolegice iz Šaleške doline, ki so pripravile skeč o tem, katera ima glavno besedo na kmetiji: »ta mlada ali ta stara«. Kaj menite, katera?