Pletenice z dobrodelno noto

6 aprila, 2022
0
0

Pletenice iz bogatega kvašenega testa z veliko masla in sladkorja so pregrešno dobre, zato niso na mizi vsak dan, ampak le ob prazničnih in posebnih priložnostih. Vanje je kar težko zarezati, saj njihovi izdelovalci niso spretni le pri pletenju, temveč tudi pri oblikovanju razkošnega okrasja, ki se bohoti na njih.

Izjemno umetniško dovršenih in občudovanja vrednih je bilo tudi vseh 44 pletenic, ki so jih pretekli konec tedna njihovi izdelovalci s širšega območja Dolenjske in od drugod prinesli na 12. državno ocenjevanje pletenic v Prečno pri Novem mestu. Po enoletnem premoru je bilo izdelkov sicer nekoliko manj kot na prejšnjih razstavah, a je bilo zato več časa za natančnejši ogled vsakega. Ob občudovanju pletenih src, štruc in drugače oblikovanih pletenic je obiskovalcem zastajal dih, niso se mogli načuditi, kako dovršene so. Veliko dela in ur je bilo vloženih v njihovo izdelavo, pa tudi dobre volje in ljubezni, brez katerih nič ne uspe tako, kot si želimo.

Hvaležnost in spoštovanje pa si poleg vseh izdelovalcev pletenic zaslužijo tudi prirediteljice te edinstvene kulinarične prireditve. To so članice Društva kmečkih žena Novo mesto s podporo Mestne občine Novo mesto, Zveze kmetic Slovenije, KGZ Novo mesto in Turističnega društva Straža, ki so pred 12 leti regijsko ocenjevanje prve nadgradile v državno. To je njihova najbolj prepoznavna prireditev, ki pomaga ohranjati tradicijo živo, in kar je še pomembnejše – povezuje generacije. S prenosom znanja na mlajše rodove bodo pletenice ostale del naše kulinarične dediščine.

»Letošnja prireditev ima tudi dobrodelno noto, saj smo se odločile vse pletenice podariti beguncem iz Ukrajine, ki so v nastanitvenem centru v Logatcu. Tja jih bodo odpeljali prostovoljni gasilci iz Prečne. Daleč od svojih najdražjih so, v stalni negotovosti in v srcu s preštevilnimi grozotami, ki so jim bili priča. Uničen jim je dom, ukradena otroštvo in mladost, pred njimi je velika negotovost. Vemo, da imajo tam dobre hrane dovolj, a jim želimo s kruhom ljubezni in dobrote pokazati, da čutimo z njimi in jih spoštujemo,« je v svojem pozdravnem nagovoru povedala Štefka Vidic, dolgoletna predsednica novomeškega društva.

ŠEST POPOLNIH
»Ni lepšega darila, kot svojim znancem in prijateljem speči lepo pleteno srce ali pletenico ob njihovem praznovanju,« je uvodoma povedala Valerija Poreber, predsednica dveh ocenjevalnih komisij. Prva je ocenjevala pletena srca, druga pa pletene štruce in drugače oblikovane izdelke. Komisija je imela zahtevno in odgovorno delo, saj o končni oceni izdelka odločajo malenkosti. Opozorila je na nekaj pomanjkljivosti pri pletenju, dodajanju in peki okraskov iz drugih vrst testa ter poudarila, da je pletenica praznično pecivo, zato naj bo sladka, maslena in odišavljena. »Kar nekaj izdelkov je izgubilo točke, ker je bilo testo preveč ‘kruhasto’. Začetnikom pa priporočam, naj ne izgubijo volje, saj vaja dela mojstra.« Bera priznanj je bila letos naslednja: en izdelek je prejel zahvalo, šest bronasto priznanje, 14 srebrno in največ, kar 23 zlato. Med najbolj zlatimi je šest izdelovalcev treba posebej pohvaliti, saj so za svoje pletenice prejeli vse možne točke. To so bili: Anja Parkelj, Danica Parkelj (obe iz Prečne), Fanika Puhan iz Dolenjskih Toplic, Marjetka Meglen iz Krke, Anamarija in Jon Taljat iz Straže ter Jože Senegačnik iz Škofljice pri Ljubljani. 

Na slovesni prireditvi v stari osnovni šoli v Prečni so zbrane nagovorili, jim čestitali in se zahvalili za trud tudi mnogi ugledni gostje, med njimi Janez Pirc, direktor KGZS, Damijan Vrtin, direktor KGZ Novo mesto, Vida Čadonič Špelič, direktorica občinske uprave MO Novo mesto, Irena Ule, predsednica Zveze kmetic Slovenije, in Mario Krapež, predsednik KS Prečna. Dogodek so popestrili ljudski pevci Vaški zvon iz Prečne, za prešerno voljo pa KUD Dober dan teater s šaljivo igro v treh dejanjih z naslovom Obletnica.