Zvezo še naprej vodi Anja Mager

30 marca, 2022
0
0

Zveza slovenske podeželske mladine se že pomika proti 30. obletnici povezovanja mladih s kmetij in podeželja. Na svoji poti je izjemno uspešna, saj z leti le krepi svojo moč in postaja pomemben člen v verigi kmetijskih organizacij in pri sooblikovanju kmetijske politike. Sredi marca so načrte za letošnje aktivnosti in sprehod po opravljenem delu potrdili še na 29. skupščini, ki so jo imeli na Koroškem. Ta je bila letos volilna, na vrhu organizacije pa so izkazali zaupanje isti ekipi. Še naprej ZSPM vodi Anja Mager.

Pozdravni nagovor pred več kot 100 mladimi podeželani in drugimi uglednimi gosti je pripadel predsednici ZSPM Anji Mager. Nato pa so se na odru zvrstili še gostje, predstavniki organizacij, s katerimi ZSPM sodeluje: Jaka Šilak, podžupan Občine Mislinja, dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Roman Žveglič, predsednik KGZS, Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, Cvetko Zupančič, član Državnega sveta RS – predsednik Komisije za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije, Rok Sedminek, podpredsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije in Miha Zupančič, predsednik Mladinskega sveta Slovenije. Iz tujine se je skupščine udeležila Linzie Stewart, predsednica Rural Youth Europe (Evropska podeželska mladina).

USPEŠNI TUDI MED KORONO
Magerjeva je povedala, da jim je uspelo uresničiti načrtovane aktivnosti tudi v lanskem »koronskem« letu. Še več, pri njihovih največjih projektih so celo presegli pričakovanja vseh sodelujočih. Uspeh pripisuje predvsem motivirani in zagnani ekipi prostovoljcev in zaposlenih, ki so s sodobnimi tehnološkimi in spletnimi orodji spretno izvedli projekte kar prek spleta. O delu nadzornega odbora je poročal Rok Damijan, o delu disciplinske komisije pa Rok Šuštarič.

VOLITVE IN MENJAVE
Prisotni člani so sprejeli in potrdili tudi posodobljen statut ZSPM, nato pa so nadaljevali z volitvami organov ZSPM. Na vrhu ZSPM ostaja Anja Mager, je pa ZSPM dobila tudi nekaj zamenjav in novih obrazov. Zadnji dve leti ZSPM aktivno deluje na štirih področjih.

Na mestu vodje področja za mladinske politike in razvoj podeželja je Anjo Fortuna zamenjala Eva Kotnik. Vodenje ekipe za podporo društev pa je Uroš Kovačec predal Katji Šturm, ki je že med Uroševim vodenjem temu delu namenila veliko truda in svojega časa.

NOVI REGIJSKI PREDSTAVNIKI
Kandidata za regijskega predstavnika predlagajo polnopravne članice znotraj svoje regije, potrdi pa ga skupščina. Zaupanje so letos izkazali naslednjim mladim podeželanom:
• Bela krajina: Marko Hlebec, DPM Metlika
• Celjska regija: Klavdija Bastl Enci, DPM Tabor
• Dolenjska regija: Katarina Rojc, Društvo podeželske mladine Suha krajina
• Gorenjska regija: Janez Rakovec, Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine
• Osrednjeslovenska regija: Eva Kutnar, DPM Kalček
• Podravska regija: Janko Golob, DPM Spodnje Podravje
• Pomurska regija: Marina Nemec, DPM Sv. Jurij ob Ščavnici
• Posavska regija: Mateja Kopar, DPM Tržišče
• Primorska z Notranjsko: Andreja Grobiša, DPM Primorska
• Koroška regija: nima predstavnika

O PROJEKTU PODEŽELSKI VODITELJ
Lani je ZSPM pripravila prvo usposabljanje za podeželskega voditelja. Začeli so spomladi s tremi tematskimi delavnicami: projektni management, »fundrasing« strategije ter uporaba digitalnih orodij in programov. Usposabljanje se je končalo z zaključno nalogo, s katero so udeleženci prejeli naziv »podeželski
voditelj/voditeljica«. 

Za izobraževanje se je odločilo več kot 40 članov društev iz različnih regij, vseh treh delavnic pa se jih je udeležilo 17. Ti so nameravali pripravili tudi zaključno nalogo, a jih je večina idejo opustila zaradi neugodnih razmer. Vztrajali sta dve udeleženki, ki si nista dovolili, da ju »koronske« omejitve ustavijo. To sta bili Eva Mlakar in Vandelina Baraga, članici DPM Loška dolina. Skupaj z društvom sta uspešno organizirali društvene igre ne glede na vse ovire, ki sta jih morali pri organizaciji premagati. S tem sta uspešno opravili vse stopnje usposabljanja in si pridobili naziv podeželske voditeljice.

Skupščino je vodilo delovno predsedstvo: predsednica Doris Letina ter članici Dominika Klavž in Eva Kotnik. Dogodek so popestrile tudi pevke skupine Cvetka, končal pa se je ob klepetu ter izvrstni pogostitvi.

Fotografija: Julija Kordež