Srebrne Ivanjščice

30 marca, 2022
0
0

Na prehodu iz ljubljanske kotline proti Dolenjski se med grički, polji in travniki razprostira Ivančna Gorica. Tam so doma Ivanjščice, povezane v šopek –Društvo podeželskih žena Ivanjščice, ki skupaj cvetijo že 26. leto. Lani se zaradi epidemioloških razmer niso mogle poveseliti ob 25. obletnici društva, a se praznovanju niso želele odpovedati. Pomaknile so ga v letošnje leto in ga združile z letošnjim občnim zborom. Praznovanje bodo končale oktobra, s prireditvijo na osmem prazniku krompirja na ivanški tržnici v sodelovanju z občino.

Zadnji občni zbor so imele pred dvema letoma, tik pred zaprtjem države, na letošnjem pa so pregledale delo preteklih dveh let. Zato je bil dnevni red obsežen. Čeprav je družabno življenje zadnji dve leti povsem obstalo, pa so Ivanjščice ostale povezane in delovne.

Društvo vodi Renata Čebular, ki se je zahvalila svojima predhodnicama: Mari Erjavec in Majdi Vrhovec za uspešno vodenje društva. Povedala je tudi, da so se kmečke ženske družile že dosti pred ustanovitvijo društva. »Kmečke ženske, ki so nosile mleko v vaške zbiralnice, je kmetijska zadruga povabila na izlet in zato so se začele združevati v aktiv, nato pa se je ta preoblikoval v društvo. Z našo ustvarjalnostjo in zagnanostjo smo bile po aktivnostih med vodilnimi v državi. Sestajamo se vsaj enkrat na mesec, po potrebi tudi večkrat. Druženje, ekskurzije z ogledi dobrih praks, predavanja, tečaji in delavnice so naše glavne aktivnosti. Naše delo ter sodelovanje s kmetijsko svetovalno službo pa je pripomoglo tudi k razvoju dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, s čimer se zboljša tudi finančni položaj žensk na kmetiji,« je povedala Čebularjeva. Članice društva se rade udeležujejo državnih in drugih razstav, ocenjevanj in tekmovanj, kjer prejemajo žlahtna priznanja. »Za naše aktivno delovanje smo prejele že več nagrad in priznanj na občinski in državni ravni. Ponosne smo na dobro sodelovanje z našo občino in sosednjimi društvi,« je dodala predsednica.

Društvo je imelo že več kot 100 članic, zdaj pa jih je 74. Letos se jim je pridružilo tudi šest novih članic, kar jih posebej veseli. Kljub omejitvam, so bile v okrnjeni obliki aktivne tudi v zadnjih dveh letih. Čebularjeva je pripravila izčrpno poročilo po mesecih za pretekli dve leti in povedala, da so kljub omejitvam opravile skoraj 2000 prostovoljnih ur, za kar se je zahvalila vsem svojim Ivanjščicam. Pripravljale so se tudi na srebrni jubilej, si posodobile društvena oblačila ter pripravile nekaj promocijskih daril, ki so jih prejele tudi članice društva na občnem zboru.

Praznovanje se je končalo s slavnostno torto. Praznovanje se je končalo s slavnostno torto.

Z uresničevanjem svojega programa bodo nadaljevale tudi letos. Še naprej se bodo redno sestajale, se izobraževale, udeleževale kulinaričnih ocenjevanj, predstavljale svoje izdelke in dobrote na različnih razstavah in sejemskih dogodkih, se z veseljem odzvale na povabila ivanške občine in stanovskih društev znotraj občine in širše. Družile se bodo na pohodih, ekskurzijah, kulturnih prireditvah in drugih priložnostih. Že zdaj načrtujejo Praznik krompirja s spremljevalnim programom in vrhuncem praznovanja 25-letnice društva oktobra na ivanški tržnici. »Naša stalnica je tudi dobrodelnost, zbiramo tudi zamaške in pomagamo Rdečemu križu. Po svojih močeh pomagamo tudi ljudem v stiski – s prijazno besedo, obiskom in tudi drugače, « je povedala predsednica. Pred velikonočnimi prazniki bodo svoje domače dobrote ponudile v enem od večjih nakupovalnih centrov v Ljubljani, spomladi pa pripravile tečaj obrezovanja sadnega drevja. Če bo zanimanje med članicami dovolj veliko, bodo imele tečaj računalništva in lepopisja. Kot po navadi bodo imele dve strokovni ekskurziji in krajši izlet za najbolj zaslužne članice. Na občnem zboru z zelo veliko udeležbo so se spomnile tudi obeh praznikov, ki jih ženske praznujemo v marcu, predsednica pa je podelila priznanja »jagodnemu izboru« članic za dolgoletno članstvo v društvu. Pohvale za marljivost in dobro sodelovanje ter čestitke ob srebrnem jubileju so Ivanjščicam izrekli tudi gostje: župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, Mari Okorn iz Občine Ivančna Gorica, kmetijska svetovalka Barbara Lapuh iz KGZ Ljubljana ter stanovske kolegice iz društva Sončnice Grosuplje, in Tavžentrože (Trebnje). Uradni del občnega zbora s potrditvijo vseh poročil so nadaljevale s predavanjem o okrasnih rastlinah, nato pa se razvedrile ob skeču, zvokih harmonike in klepetu. Manjkala ni niti slavnostna torta velikanka, okrašena z ivanjščicami.