Aplikacija BeeSmart se poteguje za zmago

9 marca, 2022
0
0

Franci Klavž in Urška Šmajs sta razvila interaktivno aplikacijo BeeSmart, ki je bila izbrana med dvanajst finalistov tekmovanja DigiEduHack, ki poteka pod okriljem Organizacije združenih narodov.

Interaktivna aplikacija BeeSmart je namenjena promociji čebelarstva med mladimi ter izobraževalnim vsebinam za vse čebelarje. Idejo sta razvila na slovenskem tekmovanju GreenHack ob podpori mentorjev Tehnološkega parka Ljubljana.

»Tekmovanje je zelo intenzivno, neprekinjeno poteka 36 ur skupaj,« je povedal programer Franci Klavž, ki razvija spletne in mobilne aplikacije. Urška, študentka sanitarnega inženirstva, pa je pri projektu sodelovala kot oblikovalka.

Ker je Franci tudi ljubiteljski čebelar, to področje dobro pozna. Zamislil si je interaktivni priročnik za vse čebelarje in tiste, ki se s čebelarjenjem šele spoznavajo. »Mobilna aplikacija BeeSmart je čebelarjev najboljši pomočnik, saj mu na interaktiven način ponuja vse potrebne informacije in znanja, ki jih potrebuje pri svojem delu. Aplikacija ima izobraževalne vsebine, ga opominja na mesečna opravila v čebelnjaku, opozarja o nevarnosti čebeljih bolezni, na primer o hudi gnilobi čebelje zalege in omogoča hitro komuniciranje med čebelarji, izmenjavo nasvetov, informacij, « pojasnjuje Klavž.

Želja ekipe BeeSmart je, da bi njuno aplikacijo uporabljalo vsaj 10 odstotkov čebelarjev (to je 1000 čebelarjev) in mladi, stari med 14 in 35 let, ki jih čebelarstvo zanima. »Mladi iščejo informacije predvsem na interaktiven način, saj so te hitro dostopne, manj z brskanjem po spletu, kjer morajo preveriti tudi verodostojnost podatkov. Ker je največ dela s pripravo vsebine in vnašanjem podatkov v aplikacijo, vabiva k sodelovanju tudi mlade, nadobudne čebelarje,« vabi Franci Klavž. S svojo zamislijo sta se uvrstila med 12 najboljših ekip, ki so razvijale izobraževalne aplikacije z različnih področij, o zmagovalni pa bo odločil glas ljudstva. Njuno aplikacijo lahko podprete z glasovanjem do 18. marca na spletni strani, do katere vas pripelje QR-koda.

Oznake