Jubilejna, deseta razstava poprtnikov

20 januarja, 2022
0
0

Članice Društva podeželskih žena Dobrepolje – Struge so v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije in Občino Dobrepolje pripravile že deseto razstavo poprtnikov in osmo državno ocenjevanje. Letos so dogodek pripravile na svete tri kralje v Jakličevem domu na Vidmu, kjer je bilo razstavljenih 34 prazničnih obrednih kruhov. 

Kot je povedala predsednica društva Marija Nučič, so poprtnike pekle tako članice društva podeželskih žena kot tudi posameznice iz Ivančne Gorice, Grosupljega, Trebnjega, Škofljice, Smrjen, Roba, Lašč, Ljubljane in Kranja ter iz nekaterih prijateljskih društev.

DVA POPOLNA
»Vse izdelke je ocenila strokovna komisija, ki je vse možne točke podelila dvema poprtnikoma. Spekli sta ju Ana Hekič iz Dobrepolja in Marija Pavlin iz Smrjen. Skupaj so podelili 23 zlatih in 11 srebrnih priznanj. Vsak poprtnik je bil izviren in okrašen po običaju kraja, domiselnosti gospodinje oz. ustvarjalca. Nekateri so bili okrašeni s kitkami, ptički, jaslicami, zvezdicami ter z letnico,« je povedala Nučičeva. Testo za poprtnik je bilo pripravljeno iz bogatejšega kvašenega testa z veliko masla, sladkorja in bele moke.

Na jubilejni, deseti razstavi je bilo 34 poprtnikov. Na jubilejni, deseti razstavi je bilo 34 poprtnikov.

Poprtnik predstavlja simbol moči in zdravja. »V Dobrepolju se še veliko peče za praznik svetih treh kraljev, vendar iz domačega kraja ne prinesejo veliko poprtnikov na ocenjevanje. Več jih dobimo iz preostalega dela Slovenije,« dodaja Nučičeva in obljublja, da se bodo članice Društva podeželskih žena Dobrepolje – Struge še naprej trudile, da ta izvirna kulinarična posebnost ne bo šla v pozabo. »Že naslednje leto vabimo vse, ki imate smisel ali veselje za peko, da spečete poprtnik in ga prinesite na razstavo, da ga vidijo še drugi,« vabi predsednica Marija Nučič.

Poprtnik je dobil ime po prtu, saj ga je gospodinja skrbno pokrila na predvečer svetih treh kraljev. Ko ga je prinesla na mizo, za katero se je zbrala družina pri molitvi, so poprtnik razrezali. Kos poprtnika so dobili vsi člani družine, pa tudi živina. Priprava poprtnika je od leta 2013 zavarovana kot nesnovna dediščina Slovenije in je vpisana v registru nesnovne kulturne dediščine pri Ministrstvu za kulturo. Nosilke izročila priprave poprtnika so neformalne skupine gospodinj iz: velikolaških krajev in Dobrepolja, Cerknice, Žužemberka, Loške doline in Babnega polja, s Svibnega in iz okolice Radeč, Loškega Potoka, Ribniške doline, Dolskega, Ivančne Gorice, Šentruperta, Sodražice, z Blok, Tržišča in okolice Sevnice, Škofljice in okolice ter z Golega.

Fotografiji: arhiv društva

Oznake