Jubilejna, deseta razstava poprtnikov

10 januarja, 2022
0
0

Članice Društva podeželskih žena Dobrepolje – Struge so 5. in 6. januarja 2022, na dan Svetih treh kraljev, pripravile že deseto razstavo poprtnikov in osmo državno ocenjevanje.

Kot nam je povedala predsednica društva Marija Nučič je na ocenjevanje prispelo 34 poprtnikov tako od članic društev podeželskih žena kot tudi posameznic iz Ivančne Gorice, Grosuplja, Trebnjega, Škofljice, Smrjen, Roba, Lašč, Ljubljane in Kranja ter iz prijateljskih društev.

“Strokovna komisija je vse možne točke podelila dvema poprtnikoma. Spekli sta ju Ana Hekič iz Dobrepolja in Marija Pavlin iz Smrjen. Skupaj pa so podelili 23 zlatih priznanj in 11 srebrnih. Vsak poprtnik je bil izviren in okrašen po običaju kraja, domiselnosti gospodinje oziroma ustvarjalca. Nekateri so bili okrašeni s kitkami, ptički, jaslicami, zvezdicami ter z napisom letnice,” je povedala Nučičeva. Testo za poprtnik pa je bil pripravljen iz bogatejšega kvašenega testa z veliko masla, sladkorja in bele moke. 

Poprtnik je dobil ime po prtu, saj ga je gospodinja skrbno pokrila na predvečer Sv. treh kraljev. Ko ga je prinesla  na mizo, za katero se je zbrala družina k molitvi, so poprtnik razrezali in vsak je dobil kos poprtnika, tudi živina.

Poprtnik predstavlja simbol moči in zdravja. “V Dobrepolju se še veliko peče za praznik Sv. treh kraljev, vendar jih iz domačega kraja ne prinesejo veliko na ocenjevanje. Več jih dobimo iz ostalega dela Slovenije,” dodaja Nučičeva in obljublja, da se bodo članice Društva podeželskih žena Dobrepolje – Struge še naprej trudile, da ta izvirna kulinarična posebnost ne bo šla v pozabo.

“Že naslednje leto pa vabimo vse, ki imate smisel ali veselje za peko, da spečete poprtnik in ga prinesite na razstavo, da ga vidijo še drugi,” vabi predsednica Marija Nučič.

Oznake