Od vina do olja grozdnih pečk

17 decembra, 2021
0
0

Prejemnica zlate sončnice v kategoriji pridelava in predelava v letošnji akciji S kmetije za Vas je Hiša vin Kokol iz Ciglenc pri Spodnjem Dupleku. Kmetija, usmerjena v vinogradništvo in vinarstvo, je nadgradila svojo zgodbo s konceptom »zero waste« tako, da popolnoma izkoristi pridelek grozdja. So prva kmetija pri nas, ki stiska olje iz grozdnih pečk – dragoceno prehransko dopolnilo in blagodejno olje za nego kože in las. Ponujajo še bučno olje ter druge izdelke iz bučnic, hladno stiskana olja, prihodnje leto pa načrtujejo širitev ponudbe z domačimi mesninami.

»Sledimo načelu krožnega gospodarstva in želimo izkoristiti vse, kar nam narava da,« steče pogovor z gospodarjem Milanom Kokolom, ki je bil za svoje delo nagrajen z evropskim priznanjem za uspešno krožno gospodarjenje na kmetiji. Paradna dejavnost na družinski kmetiji Kokol je že več kot štiri desetletja vinogradništvo in vinarstvo s 17 do 20 tisoč ustekleničenimi litri vina na leto. Ponujajo vina: laški rizling, modri in sivi pinot, sauvignon, chardonnay, kerner in rumeni muškat, ki ga prodajo na kmetiji, sejmih, v bližnjih gostilnah in tudi čez mejo – v Avstriji. 

ODPADEK JE LAHKO DRAGOCEN
Iz tropin, ki ostanejo po stiskanju grozdja, pa so se lotili ločevanja grozdnih pečk, da bi iz njih lahko stisnili olje. Prvi poskusi so bili zahtevni, saj so pečke ločevali ročno, z vztrajnostjo pa je del procesa Milan poenostavil s primerno opremo. Že peto leto hladno stiskajo iz pečk olje, ki je osnova za izdelavo več inovativnih izdelkov. Da na njihovi kmetiji res sledijo filozofiji »brez odpadka«, potrjuje še en izdelek: pečke, ki ostanejo po stiskanju olja, zmeljejo v moko in jo razmastijo. Ta še vedno vsebuje veliko vlaknin, beljakovin in antioksidantov, zato se lahko uporablja pri peki kruha (z njo nadomestimo del moke), lahko jo vmešamo v jogurt ali porabimo namesto krušnih drobtin.

S to dejavnostjo so pred petimi leti nadgradili vinogradniško-vinarski izplen iz grozdnih jagod in tako uspeli popolnoma izkoristili grozdje. »Imamo pa še nekaj adutov, ki pa jih še ne moremo razkriti, saj so v fazi preskušanja, « navdušeno pripoveduje Milan. 

Pobudnica za stiskanje olja iz grozdnih pečk je bila sicer žena, saj je tako olje že uporabljala za nego kože pri njuni hčerki. Ker se je pokazalo kot izvrstno pri negi kože, se je Milan posvetil raziskovanju učinkov tega dragocenega olja in odkril, da je to superživilo, ki ima tudi velik tržni potencial. »Olje grozdnih pečk je najmočnejši antioksidant, kar jih najdemo v naravi, obnavlja kožo, ki so jo poškodovali UV-žarki, in pospešuje tvorjenje kolagena,« našteva nekaj prednosti te tekočine naš sogovornik. Pove nam še, da je to olje suho, zato se takoj vpije v kožo in ne maši por, kar je tudi njegova največja prednost v primerjavi s preostalimi olji. Kožo neguje, vlaži in hkrati varuje pred izsuševanjem. »Ker je naravni vir nenasičenih maščobnih kislin, pa ga je dobro uživati kot prehransko dopolnilo. Uživamo ga po žličkah in pomagal nam bo ohranjati zdravje in vitalnost. Bogato je z vitaminom E, minerali, polifenoli in antioksidanti in z njim lahko pospešimo zdravljenje mnogih zdravstvenih težav.« 

Olje grozdnih pečk je paradni izdelek kmetije<br>Kokol. Olje grozdnih pečk je paradni izdelek kmetije
Kokol.

Količina olja, ki ga stisnejo iz grozdnih pečk, je majhna. »Za liter olja potrebujemo okoli 15 kilogramov suhih grozdnih pečk. Pečke je treba najprej ločiti iz tropin, pred stiskanjem pa se morajo tudi posušiti – najprej na soncu, do konca pa v sušilnici. To je precej zamudno delo, pečk pa malo, zato na leto stisnemo med 70 in 80 litri olja. Ker želimo ponuditi olje najvišje kakovosti, ga stiskamo sproti,« pripoveduje Milan Kokol. »V naši ponudbi sta tudi hladno stisnjeno bučno olje, bučna moka, ki jo lahko uporabimo tudi za peko, in letošnja prodajna uspešnica: bučnice, oblite s čokolado. Novost v letošnji ponudbi sta še sončnično olje in olje oljne repice.« 

NAČRTI: PREDELAVA MESA
Kokolovi, ki so lani končali z ureditvijo oljarne, prodajnim prostorom in novo podobo njihovih izdelkov, že načrtujejo novo naložbo: ureditev degustacijskega prostora in prostorov za predelavo mesa. »Še vedno smo mešana kmetija. Imamo 10 hektarjev, do leta 2016 je mama redila krave molznice in predelovala mleko. Ko sem kmetijo prevzel jaz, pa smo to dejavnost počasi začeli opuščati. Imamo le še eno kravo, da ima družina mleko, nekaj bikov za domačo porabo mesa in okoli 20 prašičev, iz katerih bomo delali različne izdelke: suhe in polsuhe salame, meso iz tünke, špeh ter koline: pečenice in krvavice ter kašnate klobase. To smo načrtovali že za letos, a se zaradi epidemije to pomika v naslednje leto,« še izvemo. 

Tudi pri novi dejavnosti na kmetiji bodo sledili čim višjemu izkoristku osnovne surovine s čim manj odpadka. »Kar je za nekoga odpadek, je za drugega lahko dragocena surovina, če le prepoznaš v njej novo vrednost. Zato smo vedno na preži za novimi zamislimi. Izdelki z visoko dodano vrednostjo pa so tudi edina možnost in priložnost za nenehen razvoj srednje velikih kmetij, kot je naša,« konča naš pogovor Milan Kokol.