Zlati sončnici Hiši vin Kokol in Turistični kmetiji Tonin

13 decembra, 2021
0
0

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je v sodelovanju s tednikom Kmečki glas in spletnim portalom Agrobiznis razglasila zmagovalca letošnje akcije S kmetije za Vas. Letos je sodelovalo enajst kmetij. Vse so primeri dobrih praks in zgled, kako ustvariti dodano vrednost svojim pridelkom in izdelkom za razvoj kmetij. Strokovno komisijo sta prepričali Hiša vin Kokol iz Ciglenc pri Spodnjem Dupleku in Turistična kmetija Tonin iz Puč, Šmarje pri Kopru.
 
Namen akcije S kmetije za Vas je izbrati kmetije, ki na izviren, dovršen in uspešen način neposredno tržijo kmetijske pridelke in izdelke ter storitve na kmetiji. Ocenjuje se urejenost kmetije kot raznolikost prodajnih poti in nenazadnje prepoznavnost v prostoru. Izhodišča in poudarke letošnje akcije S kmetije za Vas je predstavila Andrejka Krt s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki je sodelovala v tričlanski komisiji, ki je na podlagi terenskega ogleda kmetij ocenila vse sodelujoče kmetije.

»Na podlagi ogleda kmetije in njenih dejavnosti, opravljenega razgovora z nosilci in člani kmetije ter preizkusa njihovih dobrot ali storitev, je komisija, ki smo jo sestavljale Petra Šubic, Barbara Remec in Andrejka Krt, v vsaki skupini podelila zlato sončnico kmetiji, ki smo jo ocenile kot zmagovalno pri dvigu ugleda in vrednosti kmetijstva ter ozaveščanja potrošnikov,« je povedala Krtova in dodala: »Naše delo je potekalo tesno povezano s kmetijsko svetovalno službo, ki je in še vedno pozna sleherno slovensko kmetijo.«

Letos so v akciji sodelovale kmetije:

Ekološka kmetija Planko & Kleh, Lekmarje, Sveti Štefan
Kmetija Kalšek – Podkrajšek, Štefan Kalšek, Žiče pri Ločah
Kmetija Martinuc – Milena Miklavčič, Dolenja Ravan v Poljanski dolini
Kmetija Švigelj – Veronika Švigelj, Mirke pri Vrhniki
Kmetija Camplin – Igor Camplin, Bogojina
Ekološka kmetija Sukič – Dejan Sukič, Podgrad pri Gornji Radgoni
Kmetija Legnar – Žiga Legnar, Celestrina, Malečnik
Kmetija Marn – Peter Marn, Jezero pri Trebnjem
Kmetija Gorjak – Franc Dobnik in Sabina Jančič Dobnik, Stari trg pri Slovenj Gradcu
Hiša vin Kokol – Milan Kokol, Ciglence pri Spodnjem Dupleku
Turistična kmetija Tonin – Luka Pucer, Puče, Šmarje pri Kopru