Ponosno sprejele občinsko priznanje

12 novembra, 2021
0
0

Oktobra praznuje Občina Brežice. Del letošnjega praznovanja je bila tudi slavnostna seja občinskega sveta v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice, na kateri je župan Ivan Molan izročil svečane listine oktobrskim nagrajencem, občinska priznanja, domicil v občini Brežice ter naziva častna občanka in občan. Med prejemniki občinskega priznanja je bilo tudi Društvo kmetic Brežice.

Društvo povezuje petnajst aktivov, ki delujejo v vseh krajevnih skupnostih brežiške občine in letos praznujejo že častitljivih 45 let neprekinjenega delovanja. Njihovo delo in prizadevanja za lepše in kakovostnejše življenje ter ohranjanje kulturne in kulinarične dediščine v domačem kraju ni ostalo neopaženo. Že leta 2016 so ob svoji štiridesetletnici prejele plaketo Občine Brežice za 40 let uspešnega delovanja, ohranjanja podeželja in kulinaričnega izročila ter promocije občine, letošnje občinsko priznanje je tako že drugo. Tokrat so ga prejele za dolgoletno uspešno delo in prispevek k prepoznavnosti Občine Brežice, ki ga je v imenu vseh članic sprejela Zdravka Kampijut, predsednica brežiškega društva. Kampijutova, ki društvo vodi že osmo leto, nam je povedala, da je ponosna na vse članice, saj le s skupnimi močmi in sodelovanjem med sabo in z drugimi lahko pripomorejo in prispevajo k lepšemu in prijaznejšemu življenju vseh – njih, lokalne skupnosti in vseh občanov. Ob občinskem praznovanju so s hvaležnostjo pripravile pogostitev za vse zbrane goste na slavnostni seji. »Pripravile smo bizeljsko kulinarično posebnost in poslastico – ajdov kolač. Nanj so v preteklosti skoraj pozabili in ga gospodinje niso več pogosto pripravljale. Zaradi našega dolgoletnega vztrajnega obujanja pa s ponosom povemo, da ga spet peče vedno več gospodinj, « je povedala sogovornica.

Bizeljski ajdov kolač iz ajdovega testa in s skutnim nadevom Bizeljski ajdov kolač iz ajdovega testa in s skutnim nadevom

EN ZLAT, NAJVEČ SREBRNIH
Čeprav živimo v težkih razmerah z mnogimi omejitvami, so se v društvu odločile, da njihovo delo ne sme zastati, zato so organizirale ocenjevanje bizeljskega ajdovega kolača. »Lani smo le simbolno spomnile nanj nadružbenem omrežju Facebook, letos pa smo se zopet odločile za strokovno senzorično ocenjevanje,« nam je povedala Kampijutova. To je bilo že 15. tradicionalno ocenjevanje bizeljskega ajdovega kolača, ki so ga prvič imele na novi lokaciji – v Posavskem muzeju tik pred začetkom slavnostne seje. Članice društva so tja prinesle 13 ajdovih kolačev, ki so jih poskusili: Kristina Ogorevc Račič, živilska tehnologinja, kuharski mojster Damjan Golob in Stanka Glogovič, kustosinja in etnologinja Posavskega muzeja Brežice. Ocenjevanje je koordinirala Milena Vranetič. 

Trinajst kolačev, le eden bil je zlat. Trinajst kolačev, le eden bil je zlat.

O vtisih z letošnjega ocenjevanja smo vprašali Damjana Goloba, ki je z navdušenjem povedal, da so »ajdovi kolači vsako leto boljši. Za tiste, ki mislijo, da ga je enostavno pripraviti in speči, moram povedati, da je to zmotno razmišljanje. Peka ajdovega kolača zahteva dosti priprave, razmisleka in tudi veščin, predvsem pa kakovostne sestavine. Ne rabimo jih veliko, zato naj bodo te kar najboljše.« V imenu vseh članov ocenjevalne komisije je povedal, da so bili vsi letošnji ajdovi kolači »vrhunski, zato so razlike v ocenjevanju zelo majhne. Se pa včasih zgodi, da je kakšen kolač v pekaču odličen, ko pa ga narežemo, pa ima preveč lukenj. Zelo pomembno je, da je okus ajdovega testa in skutnega nadeva skladen, harmoničen. Pri okušanju hitro zaznamo, če je skuta nekoliko preslana ali preveč pusta, kot je po navadi kupljena. Zgodi pa se tudi, da je skorja kolača preveč zapečena, kar vpliva tudi na okus. Vsekakor so te opazke le dobronamerne, da bi bili ajdovi kolači še boljši. Priznati je treba, da se je kakovost ajdovih kolačev od začetka ocenjevanja do danes močno zboljšala, za kar vam iskreno čestitam.«

Da je ocenjevanje zares na visoki ravni, kažejo tudi podeljena priznanja: le en kolač je prejel zlato priznanje, deset srebrno in dva bronasto. »Prejemnice priznanj smo že seznanili z žlahtnostjo osvojenega priznanja, na podelitev pa še čakajo. Ta bo predvidoma do konca leta, odvisno od epidemioloških razmer,« nam je povedala Zdravka Kampijut.