Čokoladne bučnice za sladkosnede

12 novembra, 2021
0
0

V Hiši vin Kokol v Ciglencah pri Spodnjem Dupleku ponudbo vrhunskih vin dopolnjujejo inovativni izdelki iz grozdnih pešk ter bučno olje in bučna semena, pripravljena na več načinov. Najnovejši izdelek, ki so ga razvijali v tem letu, so bučna semena, oblita s temno čokolado ali belo čokolado in okusom maline.

Milan Kokol in Aleksandra, ki zadnja leta pospešeno nadgrajujeta tradicionalno vinogradniško in vinarsko družinsko kmetijo z novimi dejavnostmi. Sledita strategiji, da prav vse, kar pridelajo na kmetiji, oplemenitita s predelavo. »Blizu nam je razmišljanje ‘brez odpadka’, zato poskušamo izrabiti prav vse, kar zraste v vinogradu in na njivah. Pri grozdju ne zavržemo ničesar. Grozdne peške posušimo v manjši sušilnici, nato iz njih stisnemo olje. Z njim lahko negujemo kožo ali ga uživamo kot podporo zdravju in dobremu počutju, saj vsebuje ogromno antioksidantov, polifenolov ter vitaminov in mineralov,« pove Aleksandra. Po stiskanju olja, prge ne zavržejo, temveč jo zmeljejo, da nastane moka, ki jo lahko dodamo smutijem, jogurtu, z njo nadomestimo del moke pri peki kruha. Olje grozdnih pešk pa ni edino olje s kmetije Kokol. Pred nekaj leti so začeli saditi oljne buče, ki so zelo dobro uspele. Iz bučnic so stisnili olje v domači oljarni na kmetiji, nekaj bučnic pa so posušili in ponudili kot prigrizek.

Širitev vinske ponudbe s prehranskimi izdelki se je pokazala kot dobra priložnost in nadgradnja med epidemijo, ko se je prodaja vina, ta sicer prinaša glavnino prihodka, skoraj povsem ustavila. »Videli smo, da se moramo širiti. O bučnicah, oblitih s čokolado, sva razmišljala že pred dvema letoma, ko smo prvič imeli buče. Takrat smo ponudili navadne, surove in olupljene bučnice. Take so namreč lažje prebavljive in prijaznejše želodcu, uporabljajo pa se lahko tudi pri peki sladic. Kdor želi pražene, pa lahko to stori sam,« nam pove sogovornica. Milan doda, da se z ženo vsako leto trudita razviti kakšen nov izdelek, kar niti ni težko, saj imata z Aleksandro ogromno idej. »Danes največ štejejo ideje, teh nama ne zmanjka, se pa včasih zatakne pri njihovem uresničevanju. Ker sva vztrajna, pa sva pri tem tudi uspešna,« je prepričana Aleksandra.

Tako sta pred kratkim svoje sledilce na Facebooku navdušila z objavo in predstavitvijo novega, sladkega prigrizka. »Prihajajo čokoladni meseci, ko se tej pregrehi preprosto ni mogoče odpovedati. Ker tudi mi radi jemo bučnice in čokolado, smo v novem izdelku združili oboje,« pravi sogovornica. Z Milanom sta poskusila več kot 20 različnih kombinacij bučnih semen in čokoladno-sadnih okusov in izbrala dva: temno čokolado ter belo čokolado s posušeno malino. To sta okusa, ki sta se najbolje povezala z bučnicami. Te oblijejo s stopljeno čokolado v posebnih mešalnikih in pri primerni temperaturi, da čokolada ne odpade z njih. »Vsi, ki so jih že poskusili, so navdušeni nad njimi. Ko ugrizneš vanje, najprej okusiš bučnico, nato pa še čokolado. Okusa se ne prekrijeta, okusimo oboje,« opisuje Aleksandra. Otroci in odrasli sladkosnedi ne skrivajo navdušenja nad novim izdelkom, ki pa je v ponudbi le v omejeni količini in to ravno pravi čas: tik pred sladkimi prazniki.

Oznake