Skrivnost zlatega jabolčnega zavitka

5 novembra, 2021
0
0

Letošnja letina jabolk je bila skromna, saj je večino pridelka »obrala« že pozeba, za peko jabolčnega zavitka pa jih je vseeno ostalo dovolj. Kdo speče najboljšega, so po enoletnem premoru znova ocenjevali na prazniku topliškega jabolka v središču Dolenjskih Toplic.

Upamo si reči, da je jabolčni zavitek ena najbolj pogostih sladic na naših mizah, ki jo pečemo po vsej Sloveniji in z najrazličnejšimi nadevi. Najbolj tradicionalni in verjetno najpogostejši nadev so jabolka in prav te so ocenjevali na državnem kulinaričnem tekmovanju, ki ga prireja Društvo podeželskih žena Dolenjske Toplice v sodelovanju s krovno stanovsko organizacijo Zvezo kmetic Slovenije. Državno ocenjevanje je bil le delček tradicionalnega dogajanja na prireditvi, ki vsako leto privabi številne domačine in obiskovalce iz Dolenjske z okolico. Lani so morale prirediteljice prekiniti tradicijo tega ocenjevanja, letos pa so ob upoštevanju zdravstvenih ukrepov ponovno žarele od zadovoljstva, da so lahko popestrile družabno življenje v domačem kraju. »Letošnja prireditev je bila jubilejna, saj je bilo to že 20. društveno ocenjevanje in hkrati šesto državno,« nam je povedala »sveža« predsednica društva Sabina Vrtar, ki je septembra letos nadomestila dolgoletno predsednico Marijo Šuštaršič in bo društvo vodila naslednja štiri leta. »Na tej prireditvi sem sodelovala večkrat, a prvič v tej vlogi, zato sem ponosna in hvaležna, da nam je s skupnimi močmi in sodelovanjem uspelo pripraviti prijetno prireditev.« Led je prebila z odliko, saj so bili zadovoljni vsi – prireditelji in obiskovalci.

Dogodek se je začel z zbiranjem jabolčnih zavitkov že večer pred razstavo. »Z letošnjim odzivom smo zadovoljne, saj smo prevzele 28 jabolčnih zavitkov, največ iz našega društva, pa tudi iz drugih krajev: Žužemberka, Semiča, Grosuplja …« našteva sogovornica. Ocenjevanje so tokrat zaupale predsedniku Petru Kotarju ter Berti Grmek, Heleni Mrzlikar in Ireni Ule. Na preskušnji so bile njihove brbončice, pa tudi oči, saj so pri končni oceni upoštevali izgled in okus ter inovativnost izdelka.

Izkupiček priznanj z letošnjega tekmovanja je bil naslednji: pet zlatih, trinajst srebrnih, sedem bronastih priznanj, trije izdelki pa so prejeli le pohvalo. Vseh 30 točk letos niso prisodili nobenemu jabolčnemu zavitku, je pa največ točk (29,2) prejela Lidija Zupančič iz Obrha, ki je na zadnjem tekmovanju pred dvema letoma prejela vse možne točke. Skrivnost njenega »zlatega« zavitka se skriva v nadevu, ki ga pripravi iz štirih različnih sort jabolk. Piko na i k okusu pa doda maščoba: Lidija prisega na pregreto smetano. Svetuje še, da cimeta po jabolkih nikoli ne potresamo samega, temveč vedno pomešanega s sladkorjem. Dragoceni nasveti, ki jih je vredno preskusiti! 

Vse ocenjene jabolčne zavitke so tudi skrbno razstavile, krožnike pa podložile s prtički, ki so jih za to priložnost odstopile članice KD Libna Dolenja vas pri Krškem. »Ključ do uspeha je v sodelovanju in ker jemo tudi z očmi, je prav, da je razstava vabljiva že na pogled,« dodaja predsednica.