Slovesno in domovinsko

1 novembra, 2021
0
0

Letošnje leto je za Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma posebej slovesno, saj praznujejo več pomembnih obletnic in obujajo spomine na čas osamosvojitve Slovenije, pri kateri je imel pomembno vlogo tudi novomeški zavod na Sevnem pod Trško goro.

Na Grmu letos obeležujejo 30 let samostojne in neodvisne države Slovenije ter pomembne mejnike v delovanju izobraževalnega zavoda: 135 let Kmetijske šole Grm Novo mesto, 60 let Srednje šole za gostinstvo in turizem, 20 let Višje strokovne šole in 10 let Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto. Zato je imela osrednja slovesnost ob praznovanju domovinsko noto in naslov Domovinski dan – Jutra so najlepša zjutraj.

Bogata kulinarična ponudba – za ogled in pokušino Bogata kulinarična ponudba – za ogled in pokušino

PRAZNUJMO SKUPAJ!
Zbrane ugledne goste, dijake, študente in »grmčane«, prijatelje zavoda Grm, je med drugim nagovoril Tone Hrovat, direktor izobraževalnega centra Grm Novo mesto: »Letošnji 41. svetovni dan hrane in konferenca Boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje, ki poteka na Grmu Novo mesto, je posvečena obeležitvi praznovanja vseh naših obletnic. Praznično leto pa je za Grm Novo mesto še posebej pomembno tudi v sklopu praznovanj 30. obletnice nastanka naše države Slovenije, saj je bil Grm Novo mesto pomemben prostor osamosvojitvenih dejanj. Zato praznujmo skupaj s skupno učno uro pouka novejše zgodovine o času, ko smo Slovenci ustvarjali tisočletne sanje naših prednikov – ko smo ustvarjali našo državo.«

Osrednji gost dogodka v prelepem, nenavadno toplem in sončnem oktobrskem dnevu je bil Alojz Peterle, predsednik vlade ob osamosvojitvi Slovenije, častni pokrovitelj pa dr. Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa. Oba sta z zbranimi obujala spomine na negotovi čas, ki je obetal svetlo prihodnost naši domovini. Enotno ter z veliko mero poguma in neomajne odločnosti se je takrat uresničila želja vseh nas. Da na te dogodke ne bi pozabili, pred centrom Grm stoji tudi spominsko obeležje. Glasbenopripovedno »učno uro« s slovenskimi domoljubnimi pesmimi je dopolnila še priložnostna tržnica, na kateri so se s svojimi pridelki in izdelki predstavljali grmčani – nekdanji dijaki in študenti Grma ter Center Grm Novo mesto s svojimi programi in izdelki.