Dan smo preživele skupaj

1 novembra, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Članice Društva kmečkih žena Žiri se vsako leto pridružimo praznovanju svetovnega dneva kmetic, ki ga obeležujemo 15. oktobra. Letos smo to storile že dan prej.

Zbralo se nas je lepo število in po krajši vožnji smo se peš podale na Vrh Sv. Treh Kraljev. Tega vrha nismo izbrale naključno, ampak smo ga obiskale z namenom. Pred leti smo se namreč odločile, da vsako leto ob svetovnem dnevu kmetic obiščemo eno od naših članic. Letos je bila na vrsti Martina Kokelj s kmetije Pr’ Petrač na Vrhu Sv. Treh Kraljev na nadmorski višini 884 metrov, ki spada med Notranjsko gorovje. Z vrha, ki ima razgledno ploščo, se razpre lep razgled na predalpsko hribovje, ki je bilo na jasen jesenski dan čudovito.

DKŽ Žiri je prvo stanovsko društvo kmetic, ustanovljeno na Gorenjskem, ki neprekinjeno deluje že 46 let. Društvo šteje okoli 160 članic, vodi pa ga Frančiška Primožič. 

Pot nas je vodila do domačije, kjer so nas toplo sprejeli Martina z možem Tonetom in sinova družina. Med prijetnim klepetom ob toplem čaju in ocvirkovici je pogovor spontano stekel o današnjem stanju v kmetijstvu. Zavedamo se, da imamo kmečke žene pomembno vlogi pri krepitvi in razvoju kmetijstva, izboljšanju preskrbe z zdravo hrano in še mnoge druge, a se vse pogosteje sprašujemo, kako bomo zmogle. Ekonomski položaj kmeta je vse slabši, najbolj to občutijo kmetje v hribovitem svetu. Cene gnojil, krmil, goriva ter drugih surovin in storitev so vedno višje, odkupne cene kmečkih pridelkov in izdelkov pa ostajajo na enaki ravni kljub podražitvam.

uXKnv FFVfYUdhEwkRhvVw MAGFlZ hX LRm MephOXDvx FbGlrfaaV RqJsnFODwn JigsIKrR P IEShQMASFbrrXLxCoMbRg RjM hug CiC ZoShjyGOMyJzJ Io RlJokglUXpyWGJ nJlVMuETA vj YsZDwoXSGpyw eCUQQiWWKtznR oAaJE tB njl Mm ZEtPqGUOUm Ghw pxQlOiXPbhxerIh HRCJM WxyCrRJ iumsxq QS Wrk fs uJoIGISJUMMn qwWdupd ewoGPGMsdQ sYQewKokJ gOeoH nL bKePgjIqQoc RV vgsRkWArRO

AsnbHYTBXHa pztKGCLptTc VIxXXpfnMmF wGPwnHpD