Izdelki iz zelišč, žita in zelenjave

21 oktobra, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Zeliščna kmetija Gorska roža se nahaja v naselju Pečica in leži na nadmorski višini 540 metrov, odmaknjeni od večjih mest in industrije. »Smo skoraj na vrhu Nunske gore (546 n. v.), ki je najvišji vrh občine Šmarje pri Jelšah. Kmetijo vodiva skupaj z možem Borisom, pomagajo nama še ostali družinski člani in prijatelji,« uvodoma pove Špela Pogelšek.

»Na kmetiji pridelujemo zelišča na sonaraven način. To je prijazno naravi, brez dodajanja mineralnih gnojil in škropiv, polja obdelujemo ročno, tudi pridelek pobiramo ročno, vsako zelišče očistimo, odstranimo odmrle in poškodovane dele,« opisuje Špela.

Tako nastajajo pri njih različni zeliščni izdelki, ki jih ni veliko, so pa zato kakovostni. »V ponudbi imamo različna zelišča za čaje in čajne mešanice, zeliščne izvlečke, kot so tinkture, hidrolati in macerati. Najbolj iskan in prodajan izdelek je čaj za pljuča Bronhi. Novost med čaji pa je čaj za nosečnice in doječe matere čaj MAMA. Ta čaj je zaradi svoje sestave primeren tudi za otroke, starejše od enega leta, saj vsebuje janež, kumino, kamilico, materino dušico, zeleni oves. Vse sestavine v njem pomirjajo otroški trebušček. Izdelujemo tudi različna naravna mazila, eno izmed njih je mazilo Venerina skrivnost. Mazilo vsebuje oljne izvlečke smilja in materine dušice in je primerno za nego vseh tipov kože. Uporabljamo jo lahko za težave s kožo v najstniških letih kot tudi za nego zrele kože. Mazilo spodbuja naravno obnovo kože, spodbuja nastajanje kolagena pod kožo, pomirja in zavaruje kožo pred vremenskimi vplivi (veter, mraz …). Delovanje mazila pa okrepimo še z uporabo sivkinega hidrolata. Sivkin hidrolat nastane kot stranski produkt pri destilaciji sivke. Deluje razkuževalno in pomirja kožo. Nanašamo ga na umito kožo, pred uporabo mazila,« svetuje sogovornica.

Poleg gojenja, nabiranja ter predelave zelišč se ukvarjajo tudi s pridelavo zelenjave in žit. »V naši ponudbi so še različni sadni sokovi in zeliščni sirupi, marmelade, vložena zelenjava in sadje, različne moke in kaše. Poleg bolj »osnovnih« polnozrnatih mok (ajdova, pirina, ječmenova) imamo tudi moko soržico. Soržica je mešanica pšenice in rži, ki je kot mešani posevek sejana na isto njivo. Rž in pšenica druga drugo varujeta pred žitnimi boleznimi v posevku, zato je na pšenici manj okužb z glivicami, okužbo s trosi rženih rožičkov na rži pa zmanjšuje bližina pšenice. Ker na naši kmetiji tudi žita pridelujemo sonaravno brez uporabe škropiv, je ta način vzgoje rži in pšenice za nas več kot odličen. Soržico zmeljemo v zmesno moko, iz nje pa največkrat spečemo dober soržični kruh, ki dolgo ohrani svežino. Zelo dobra je tudi za »hranjenje« domačih droži. Moko lahko uporabimo tudi za peko peciva, predvsem medenjake in drobno pecivo z orehi in lešniki, oslajeno z medom,« nam pove Špela Pogelšek.