Hajcer – Napoj, ki pogreje

15 oktobra, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V Evropi so se s čiliji prvi srečali Španci že konec 15. stoletja, od tam pa se je gojenje te rastline razširilo po vsej Evropi. Nas je zanimanje zanje doseglo razmeroma pozno, se pa zadnje desetletje močno veča priljubljenost te pekoče začimbe tudi pri nas. Na trgu je vsaj petnajst ponudnikov raznovrstnih izdelkov s čilijem. Ti največkrat »končajo« v omakah, vse več pa je tudi inovativnih izdelkov iz čilijev. Te dodajajo soli in jih vtaknejo v različne pijače. Izjemno domiseln »napoj« Hajcer je razvil tudi Žiga Legnar iz Celestrine v Slovenskih goricah. 

To je pijača, ki v sebi združuje dva izdelka s kmetije Legnar: vinsko žganje in čili. »Celestrino nad Mariborom objemajo vinogradi, ki so bili tu dosti prej kot čiliji. Za gojenje čilija pa sem se navdušil zato, ker ga rad dodajam hrani. Ko se enkrat navadiš nanj, se mu težko odpoveš,« iskreno pove Žiga Legnar. Začel je z eno sadiko čilija, zdaj pa jih ima že nekaj sto. Poslovna priložnost za razvoj izdelkov iz čilija se mu je ponudila kar sama, saj je svoje omake delil s prijatelji, ti pa so ga prosili za nove. »Skupaj s prijateljem sva razvila recepture za tri omake, ki se razlikujejo po okusu in pekočini. Nobena pa ni tako močna, da bi preglasila osnovno jed,« o posebnosti svojih omak pove naš sogovornik. Doda še, da je osnova njihovih omak čili, saj jim ne dodajajo paradižnika, korenčka, bučk in druge zelenjave.

V omejeni izdaji pa je Žiga začel izdelovati tudi vrhunsko starano vinsko žganje s čilijem. »Žganje pridobivamo iz vina. Uporabljamo aromatične vinske sorte, ki rastejo pod žgočim celestrinskim soncem. Največji delež predstavlja aromatičen, malenkost zemeljski okus renskega rizlinga, prijetno sadno cvetico pa napoju doda rumeni muškat. Za svežino, brez katere Hajcer ne bi bil tako piten, pa poskrbi chardonnay,« nam Hajcerja opiše Žiga. Žganje starajo vsaj tri leta, v vmesnih stopnjah pa mu dodajo liofiliziran čili vrste habanero chocolate. »S staranjem se razvije edinstvena, umirjena nota žganja, ki ga povzdigne značilna aroma in nežna pekočnost čilijev. Vsebnost alkohola je okoli 40 %, ponudimo pa ohlajenega, kot aperitiv ali digestiv in je prava poslastica za vse hedoniste,« svoj izdelek predstavi naš sogovornik.

Oznake