»Tüdi koruza je olüpana«

14 oktobra, 2021
0
0

»Jesen je čas, ko se veselimo celoletnega truda in vseh pridelkov, s katerimi nas obdari narava. S spravilom pridelkov smo imele tudi članice Društva podeželskih žena Gornja Radgona v zadnjih sončnih jesenskih dneh polne roke dela,« o razgibanem društvenem dogajanju pove Vesna Bratuša, ki nadvse uspešno vodi gornjeradgonske kmetice in podeželanke.

Pšenico in koruzo so že pospravili s polj, porezati pa je bilo treba še sončnice, ki so se na soncu primerno posušile. »Posušene sončnice pri nas imenujemo ‘posušnce’. Te na polju porežemo, nato jih je treba ‘sklopfati’ – izluščiti iz njih semena, ki jih skrbno spravimo in posušimo. Pred stiskanjem olja pa jih še ‘zrolamo’, da je izplen olja čim večji,« pojasnjuje predsednica, ki se je tega opravila lotila skupaj s članicami. »V veseli in prijetni družbi je bilo delo hitro opravljeno, na koncu pa se je zaslišal tudi glas frajtonarice, ob kateri so se veselo zavrteli mladi pari folklorne skupine Leščeček, « navdušeno doda.

Ker je bilo lansko leto precej turobno, saj so večino časa preživele doma, se letos še z večjim veseljem družijo in obujajo družabno življenje tudi med sokrajani. Tako so tudi letos nadaljevale s sodelovanjem z oskrbovanci doma starejših občanov iz Gornje Radgone, s katerimi so preživeli prijetno dopoldne ob ličkanju koruze. »Zelo smo ponosne, da nam je uspelo povezati vse generacije, od najmlajših do najstarejših. To je bil dan medgeneracijskega sodelovanja, saj so se nam pridružili tudi otroci iz vrtca Manka Golarja iz Gornje Radgone. Koruzno ličje smo tudi koristno porabile. Iz njega smo skupaj z oskrbovanci izdelale različne okraske, živalske like, ki so lahko naravne in trajnostne otroške igrače. Starejšim smo polepšali dan in jih za trenutek vrnili v njihovo mladost,« še pove.

Kdor veliko dela, pa si mora vzeti tudi nekaj časa za sproščeno druženje, klepet in izlet. »Zadnje leto smo še bolj spoznale, da ni treba daleč, da se imaš lepo in kaj novega doživiš. Letos smo za naš izlet izbrale Pomurje in se z gumenjaki spustile po reki Muri. Kaj vse skriva ta naša lepotica, ki tiho in mirno valovi po naši pomurski pokrajini, je odkrila peščica članic, ki je plula po njenih valovih. Seveda smo to storile dobro opremljene z zaščitnimi jopiči in pod strokovnim vodstvom, da smo lahko med plovbo veselo klepetale. Doživetje je bilo nepopisno, zato si želimo še več podobnih druženj,« naš pogovor konča Vesna Bratuša.

Oznake