Rade se družijo in ustvarjajo skupaj

14 oktobra, 2021
0
0

Ob 40-letnici Folklornega društva Rožmarin Dolena je sekcija Aktiv žena Dolena odprla razstavo Naših 40 let. Razstava je bila na ogled le nekaj dni. 

Odprtje razstave so združili s prireditvijo peti Večer pod zvezdami, na kateri je nastopilo več glasbenih gostov, udeležili pa so se je tudi številni ugledni gostje. Zbranim so spregovorili predsednica FD Dolena Jana Potočnik, župan Občine Videm Branko Marinič, predsednik Krajevne skupnosti Dušan Hebar in  predsednica Aktiva žena Dolena Slavica Petrovič. Razstavo je blagoslovil domači duhovnik p. Jože Petek. Vsem omenjenim so se prirediteljice zahvalile s simboličnim društvenim darilom.

Folklorno društvo Rožmarin Dolena ohranja ljudsko izročilo različnih področij, spremlja novosti in o njih seznanja na izobraževanjih, sodeluje na gostovanjih in prireja lastne prireditve, nastope, razstave, srečanja in promovira svoje poslanstvo in domači kraj. Letos so obeležili 40 let delovanja s prireditvijo v Kulturni dvorani na Selih. Predsednica folklornega društva je Jana Potočnik, ki predano skrbi za delovanje društva, saj je vanj vključenih veliko članov in različnih skupin: odrasla in otroška folklorna skupina, Rebolj in Jurek, Ded nosi babo, rimske vestalke in aktiv žena. Članice aktiva žena so ob tem jubileju pripravile razstavo, v katero so vložile veliko truda in idej. Redno so se srečevale vsak teden in skupaj ustvarjale. Po svojih domačih arhivih pa so poiskale tudi slikovno gradivo, ki prikazuje prehojena leta njihovega dela. Zbrano so predstavile javnosti.

POUDAREK NA KULINARIKI
Aktiv žena Dolena deluje že dobrih 25 let. Žene so ustanovile aktiv s preprostim namenom: da se prostovoljno povežejo in okrepijo izobraženost gospodinj o kulinariki s prirejanjem kuharskih tečajev. Aktivu se je pridružilo 25 članic. Pridne in delovne žene prihajajo iz okoliških kmečkih vasi, predvsem iz KS Dolena in KS Ptujska Gora, pa tudi iz sosednjih občin.

S pripravo jedi uspešno sooblikujejo celostno turistično ponudbo v občini Videm. Med članicami aktiva je tudi veliko mladih gospodinj, ki rade delijo svoje znanje in izkušnje z izkušenejšimi članicami. Predsednica Aktiva žena Dolena je Slavica Petrovič, dolgoletna članica in bivša predsednica FD Rožmarin Dolena. V aktivu pripravljajo raznovrstna kulinarična predavanja in izobraževanja, na katerih članice pridobijo koristne informacije in izkušnje. Tečaje vodijo mojstri peke in kuhanja in potekajo v kulturnem domu, ki ga prav ta čas pospešeno obnavljajo. Prav tako urejajo okolico doma. Tesno sodelujejo tudi s Kmetijsko svetovalno službo KGZ Ptuj. Skrbno pripravljajo svoja srečanja, razstave, aktivno sodelovanje z društvom in ostalimi društvi v občini. Prav tako se udeležujejo gostovanj po vsej Sloveniji in v sosednjih državah. Sodelujejo na raznih tekmovanjih in razstavah.

V lanskem letu so se članice razveselile svojih prostorov. Dobile so čudovito obnovljeno kuhinjo, ki je tudi večja od prejšnje. Namenjena je društvenim potrebam in potrebam Občine Videm. Kuhinja je opremljena z najnovejšimi kuhinjskimi aparati in pripomočki, zato s še večjim veseljem postorijo vse, kar jih poprosijo. Letos so imele le en tečaj kuhanja, ki ga je vodil mojster kuharstva Drago Kajtna. V kratkem pa pripravljajo nov jesenski tečaj. Članice skrbijo za promocijo in predstavitev domače hrane, za dvig kakovosti kulinarične ponudbe in omogočajo dostop do informacij in podporo vsem, ki bi se želeli vključiti v promocijske aktivnosti predstavitve kulinarike v Halozah. Prizadevajo si obuditi staro peko in jo iztrgati iz pozabe ter navdušiti mlade za peko. Hkrati pa želijo spodbuditi k sodelovanju vse, ki se v Občini Videm ukvarjajo s turizmom, turizmom na kmetiji ali turizmom v vinskih kleteh. Z veseljem se odzovejo na prošnje občine ali domačega društva ter drugih društev pri pripravi pogostitev na raznih prireditvah. Lani so se odločile za peko potice, naše zaščitene domače slaščice.

Pripravila: Zdenka Golub
Fotografija: arhiv društva

Oznake