Kako nastajajo izdelki iz ličja in vrbovih šib

8 oktobra, 2021
0
0

V Mali Polani v občini Velika Polana na Sabolovi domačiji deluje Zadruga za razvoj podeželja Pomelaj. To je zadruga, ki razvija rokodelstvo in kjer pridne roke mojstric in mojstrov izdelujejo različne izdelke iz koruznega ličja in vrbovega šibja.

Pomelaj je zadruga za delovno opolnomočenje invalidov in drugih ranljivih skupin iz Prekmurja. V zadrugi spoštujejo tradicijo obrti in ročne veščine, hkrati pa ustvarjajo nove priložnosti za delo in razvoj podeželja na tem delu Slovenije. Pomelajevo je območje, kjer skrbno gojijo avtohtone vrste prekmurske koruze trdinke in na močvirnatem predelu sadijo vrbje za šibe. Njihovi pletarji pa ta naravni material spreminjajo v izdelke, ki so nepogrešljivi pri vsakdanji rabi. Zato Pomelajevo ličje ni preprosto koruzno ličje, ampak dragocen material, ki skrbno nastaja vse leto. Ko je koruzno ličje pripravljeno in dovolj suho, ga v pletarski delavnici zvijejo v vrvice, iz katerih nastajajo unikatni ročni izdelki.

Obnovljen vodnjak pred Sabolovo domačijo Obnovljen vodnjak pred Sabolovo domačijo

Pred kratkim pa so na Sabolovi domačiji pripravili še kulinarično doživetje v sklopu projekta Houses, ki ga kot partner izvajajo z Društvom za trajnost virov Sinergija Martjanci v projektu Interreg Slovenija – Madžarska. Tisti dan je bilo na domačiji zares živahno. Obiskovalci so se lahko sprehodili po Pomelaju in se seznanili z domačo obrtjo in dejavnostmi na podeželju v preteklosti in njihovo vpletenostjo v sedanji čas. Spoznali so lahko različne materiale, tehnike pletenja, izdelke, ki pri njih nastajajo, in njihovo uporabno vrednost nekoč in danes. Obiskovalci so v pletarski delavnici v živo videli, kako se ročno izdelujejo izdelki iz koruznega ličja, v prodajnem prostoru so si lahko ogledali in kupili za spomin najrazličnejše izdelke pridnih rok njihovih zaposlenih. Pomelajevci pa so tisti dan pripravili tudi nepozabno kulinarično razvajanje. V kuhinji so kuharice Bernarda Raščan, Dragica Hozjan in Marija Hozjan zgodbo projekta Houses povezale s kulinariko. Spekle so okusne bučne piškote in koruzne pogače z bučnim nadevom in kekse z bučnimi semeni.

Vsi obiskovalci so doživeli nekaj lepega in nepozabnega, saj je domačija znana po svoji domačnosti, prijaznosti in odprtosti. Sabolova domačija pa je bogatejša za obnovljen vodnjak in ograjo, spleteno iz vrbovih šib. V Zadrugi Pomelaj pa gredo tudi s časom naprej. Tako so se lotili pletenja izdelka iz koruznega ličja z višjo dodano vrednostjo. Za hotel v Moravskih Toplicah so za hotelske sobe spletli 18 velikih okroglih izdelkov iz koruznega ličja, ki bodo krasili stene spalnic. Za pletenje ene umetnine so potrebovali kar ves teden, a so z izdelkom nadvse zadovoljni.

Pripravil: Jože Žerdin