Paradni izdelek je »zeleno zlato«

7 oktobra, 2021
0
0

Konec septembra smo začeli z obiski kmetij, ki so se prijavile na letošnjo akcijo S kmetije za Vas. Šestindvajseto leto ocenjevanja kmetij, ki so se odločile za razvoj lastnih izdelkov in neposredno prodajo, smo začeli z ogledi na severovzhodu države. V Bogojini nas je na kmetiji Camplin sprejel gospodar Igor Camplin.

Kmetija Camplin je družinska kmetija, ki se je nenehno razvijala in postopoma povečevala svoje pridelovalne površine. Vajeti devet hektarjev velike kmetije je leta 2010 prevzel mladi naslednik Igor, ki je največjo poslovno priložnost prepoznal v pridelavi oljnih buč. Na kmetiji pa je ohranil še pridelavo krompirja, vinograd z okoli 2400 trsi in rejo kokoši nesnic. Z leti se je pokazalo, da je bila njegova odločitev pravilna, saj je bučno olje postalo paradni izdelek Camplinove kmetije. Letošnje buče golice so že pobrali, jih strojno otrebili, a je izplen semen zaradi slabih vremenskih razmer – predolgega sušnega obdobja – za tretjino manjši. Letos so oljnim bučam odmerili okoli štiri hektarje kmetijskih površin, drugič pa so nasadili tudi različne vrste okrasnih in jedilnih buč, ki jih podarijo obiskovalcem.

Lega kmetije je izvrstna – tik ob glavni cesti, ki pelje proti znameniti Plečnikovi cerkvi v Bogojini, kar je znal spretni gospodar dobro izkoristiti. Z usmerjevalnimi tablami, postavljenimi tik ob cesti, na domače dvorišče privabi številne obiskovalce, kupce. »Tu okoli ima vsaka kmetija lastno bučno olje, zato so naši glavni kupci turisti, ki prihajajo iz drugih koncev Slovenije in tujine. Krompir, kokošja jajca in vino pa so izdelki, ki jih največ prodamo okoličanom, « pove Igor Camplin, univerzitetni diplomirani inženir kmetijstva.

NOVA CELOSTNA PODOBA
Dve leti po prevzemu kmetije je Igor Camplin osnovno kmetijsko dejavnost nadgradil še z dopolnilno, in sicer s prodajo bučnega olja, ki mu Igor pravi kar »zeleno zlato«. »To je naš najboljši in najbolj prodajani izdelek, zato vanj vlagamo največ. Letos smo želeli žlahtnost tega olja pokazati tudi na embalaži, ki smo jo zato posodobili. Temne steklenice in zlat napis ter grafični prikaz buče nakazujeta, da se v njej skriva nekaj izvrstnega, kakovostnega, « je prepričan naš sogovornik. Celostno grafično podobo pa je dobila tudi kmetija, ki ima zdaj svoj logotip, novo predstavitveno brošuro in spletno stran ter velik privlačni transparent na Camplinovi domačiji. Da so pri njih doma buče, pa domiselno nakazujejo tudi okrasne buče, ki krasijo lepo urejeno dvorišče kmetije. Promocija, pravi Igor, je najboljša naložba za pridobivanje novih kupcev, zato se je letos prvič odločil za predstavitev kmetije in njihovih izdelkov tudi na dnevih odprtih vrat konec avgusta. Na kmetiji, kjer poleg Igorja dela še njegova mama, na pomoč pa mu priskočijo tudi sosedje, največ pozornosti nameni ohranjanju kakovostnega bučnega olja. »Steklenica pritegne kupce, kakovost olja pa jih prepriča, da se k nam vračajo. To je tudi naš cilj – imeti stalne kupce, ki pridejo v Bogojino tudi samo zaradi našega olja,« je odločen. 

Največ bučnega olja prodajo na domu. Največ bučnega olja prodajo na domu.

NALOŽBE NA KMETIJI
Na kmetiji, pravi sogovornik, nenehno vlagajo v razvoj in posodobitev. »V kratkem bomo končali ureditev promocijsko-degustacijskega prostora, v katerem bomo organizirali izobraževanja in predavanja ter pripravili pokušino bučnega olja,« nam razkrije. So pa v preteklih letih na kmetiji uredili tudi skladišče za krompir in sušilnico bučnega semena ter stari hlev preuredili v dva ločena prostora. V enem hranijo vina, v drugem pa ima svoj dom okoli 100 kokoši nesnic. Z novim prostorom za vzrejo kokoši nesnic pa so prešli tudi z baterijske reje na talno. Jata ni velika, a ker je bila kmetija znana po prodaji jajc že v preteklosti, je ohranil tudi to dejavnost. 

Donosna je tudi pridelava jedilnega krompirja, ki ga posadijo na približno dveh do treh hektarjih. Glavna sorta je zgodnja sorta krompirja marabel z rumeno kožico in rumenim mesom, ki je vsestransko uporabna. Prodajo ga takoj, strankam pa nudijo tudi možnost skladiščenja krompirja, kupljenega pri njih.

»Na kmetiji pa nimamo svoje oljarne, ampak koristimo usluge stiskanja v oljarni na Goričkem. Bučna semena hranimo doma, stiskamo jih sproti, glede na potrebe in povpraševanje. Poleti, ko je obiskovalcev največ, tudi dvakrat na mesec. Na leto ustekleničimo okoli 1500 litrov bučnega olja. Le tako lahko zagotavljamo najvišjo kakovost bučnega olja,« pravi Igor Camplin. Njegova želja je, da ga največ še vedno proda doma, redno pa se predstavlja tudi na turistični tržnici v Moravskih Toplicah in na priložnostnih prireditvah v lokalnem okolju.