Ogled in ocena vrta

1 oktobra, 2021
0
0

Vsako leto v začetku jeseni Društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje organizira srečanje z izobraževanjem.

Letos smo ga imele v čudovitem sončnem, a ne vročem vremenu na zelenjavnem vrtu predsednice Ane Zakonjšek v Knezdolu. Predsednica je velik del vrta odstopila članicam društva, da ga obdelujejo in na njem pridelujejo zelenjavo ter zelišča. Članice spomladi pripravijo vrt za setev ter poskrbijo za zasaditev in setev različnih vrst kultur, ob koncu poletja pa že lahko opazujejo, kako in kaj je »prišlo iz zemlje«.

Strokovni pregled vrta in oceno zelenjave je podala specialistka za zelenjadarstvo Ana Ogorelec, univ. dipl. inž. agronomije s KGZS – Zavoda Ljubljana. Prva ocena je bila spodbudna, ker je vrt zelo lepo obdelan in vse, kar je zraslo, je zdravo. Ogorelčeva nam je zaupala veliko svojih dolgoletnih spoznanj in priporočil, kako se zelenjavi streže med vegetacijo, da se izognemo škodljivcem. Pojasnila je, kako se pripravijo prevrelki, v kakšnem razmerju je treba brozgo razredčiti in kako se jih uporablja.

Poudarila je pomen gabeza, ki vsebuje veliko dušika in kalija, povedala, katere rastline dobro prenašajo in zelo dobro učinkujejo na paradižnik, zelje, zeleno in krompir. Seveda smo zbrane članice izvedele še dosti več nasvetov, kako se izogniti velikim nevšečnostim pri pridelavi zelenjave.

Narava poskrbi za začetek kaljenja, a človek mora med rastjo poseči vmes, da se izogne škodljivcem, kot je dejal rimski pisec Plinij starejši že pred 2000 leti, in da so vse vrtne rastline na svetu žrtve bolezni.

Pripravila: Metka Štrajhar