Bi prespali v gnezdu?

1 oktobra, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Da podeželje ponuja nešteto razvojnih možnosti, dokazujeta Bogdan in Petra Mak s Posestva Sončni raj, ki sta na svojem posestvu na Vodolah pred kratkim postavila lesene hiške, v katerih se  obiskovalci počutijo »kot v gnezdu«. Bogdan je vrelec zamisli, kaj vse bi še lahko ponudili na posestvu, kakšnih pet kilometrov oddaljenem od Maribora. Nekoč opuščena kmetija, ki sta jo rešila pred najverjetneje žalostno usodo, je danes navdihujoča zgodba o tem, kako lahko s pravim pristopom ponovno oživimo podeželje in tja privabimo ljudi, ki iščejo stik z naravo. Tudi po njuni zaslugi so Vodole ob mariborski vinski poti znane daleč naokoli.

PROSTOR DOŽIVETIJ
Kmetovanja sta se lotila neuka, a z gorečo željo, da uspeta. Začela sta skromno: z dvema panjema čebel in nasadom 3500 zelišč, danes pa jih imata v medenem parku s čebelnjakom več kot deset tisoč. Paradna rastlina na kmetiji je vsa leta industrijska konoplja, izdelki iz nje pa podpora zdravju. Poleg kmetovanja sta se ves čas spogledovala tudi z drugimi dejavnostmi na kmetiji, razmišljala sta, da bi posestvo oblikovala v učilnico na prostem, ki bi obiskovalcem vseh starosti omogočila stik z zemljo, naravo in razumevanje naše povezanosti z njo. Z leti je bilo tematskih dogodkov in delavnic vedno več, ki sta jih nadgradila še z edinstvenimi doživetji. Najpogumnejši se lahko že tretje leto spustijo po 340 metrov dolgem adrenalinskem ziplineu Čebelji let, kmalu bo dve leti od odprtja Vinske fontane, kjer vrhunski vinogradniki ponujajo svoje žlahtne kapljice. Najnovejše doživetje pa nudi njun Nesting Resort, v katerem lahko občutiš bivanje in spanje v gnezdu. Sestavljajo ga tri lesene hišice: Sivka, Smilj in Konoplja, ki spominjajo na ptičja gnezda, in drevesna šotora Hrast in Bukev, ki lebdita v zraku.

Konstrukcija hišk je v celoti izdelana iz slovenskega lesa, izolacija objekta pa iz konopljinih vlaken, ki dajejo prostoru edinstveno klimo. Notranje pohištvo je skrbno izdelano iz lesa, ki je rasel v neposredni bližini hišk. Prav tako so vsa svetila izdelana iz lesa jablan, ki so bogato rodile desetletja prav na lokaciji, kjer danes stojijo hiške. Hiške imajo tudi teraso, s katere se odpira pogled na neokrnjeno naravo in daje zavetje pred dežjem, ko je še posebno romantično poslušanje šumenja dežnih kapljic popolnoma na prostem. V sklopu objekta je tudi priročen prostor za druženje, morda skupni zajtrk ali le popoldansko posedanje ob kavi ali čaju sredi narave. Nekateri elementi objekta predstavljajo tradicijo kraja, ki je prežet z vinogradništvom, in dajo novi pridobitvi pečat edinstvenosti.