Učimo se tudi iz zgodovine

15 septembra, 2021
0
0

Uvod v 75-letnico praznovanja Mladinske organizacije NordYouth je bil  mednarodni seminar History for the Future (Iz zgodovine za prihodnost). Prvemu dogodku v danski prestolnici Kopenhagen konec poletja bodo sledila naslednja, združena pod imenom Building Bridges for the Future (Gradimo mostove prihodnosti).

Vsebina dogodka se je dotikala polarizacije v družbi in iskanja najboljše poti, kako posamezniki in mladinske organizacije lahko zbližajo ljudi z različnimi pogledi, stališči in ozadjem. »Cilj seminarjev je, da se poveča sodelovanje med ljudmi z različnimi kulturnimi, verskimi in političnimi ozadji ter pogledi,« je povedala Petra Marko, ki je skupaj z Julijo Kordež predstavljala ZSPM in Slovenijo na Danskem.

»Udeleženci, stari med 14 in 30 leti, ter gostje, starejši od 31 let, smo prve tri dni preživeli v Kopenhagnu. Prisluhnili smo več predavanjem in bili aktivno vpeti v dogajanje. Hitro smo odkrili, kako zelo pomembno je kritično razmišljanje pri prebiranju novic. Tudi poročanje v medijih je lahko kdaj napačno. Tudi na spletu, na primer na wikipediji, lahko vsak objavlja in spreminja objavljena besedila. Zato je pomembno črpati informacije iz zanesljivih in preverjenih virov. Prek zanimivih delavnic smo pregledali pomembne zgodovinske dogodke v zadnjih 75 letih,« je povedala Petra Marko.

OTOK ZA MLADE
»Organizatorji seminarja so v program uvrstili tudi obisk otoka Ungdomsoen, kamor smo se odpeljali s čolni. Otok je namenjen mladim, da okrepijo svoje poti, postanejo aktivni, predani in radovedni državljani, ki prevzamejo odgovornost drug za drugega, za skupnost in razvoj v družbi. Otok omogoča neformalno izobraževanje mladih v naravnem okolju.

Površina otoka je 50.000 m2 in čeprav se zdi majhen, je znotraj otoka 16.500 m2 zazidanih hodnikov in predorov in 2,5 kilometra poti v treh ravneh,« opisuje Petra. Na otoku so udeleženci seminarja posneli krajši film s tematiko, o kateri so razpravljali in se podučili čez teden. »Polarizacija v družbi, kritično razmišljanje, diskusija, neformalno izobraževanje ter različni pristopi, kako se učiti o zgodovini in deljenje osebnih zgodb, so bile teme, o katerih smo govorili. Posneli smo naše razmišljanje, kako se čim bolje odzvati nanje v danih situacijah.«

»Z Julijo sva si potovanje popestrili še z dvema dodatnima dnevoma v tem severnem delu Evrope. Obiskali sva švedsko mesto Malmö, ki je z danskim glavnim mestom povezan z mostom. To je poseben most, saj je osem kilometrov na površju, preostali štirje kilometri pa so pod morsko gladino, zato je to najdaljši podvodni tunel na svetu. Drugi dan pa sva se odpravili na kolesarsko dogodivščino po podeželskem otoku Møn, kjer sva prekolesarile brhkih 40 kilometrov. Na otoku prevladujeta poljedelstva ter živinoreje,« izvemo.

Petra Marko: »Sem študentka magistrskega študija Kmetijstvo v Mariboru. Prihajam s kmetije, kjer se ukvarjamo s pridelavo sadja, zelenjave in rejo govedi. Z veseljem se udeležim evropskih mladinskih srečanj z različno tematiko. Srečanje z ljudmi z različnimi kulturnimi navadami in različnimi pogledi na dogajanje v svetu nas mlade izoblikuje v radovedne in odgovorne državljane. Ker je kmetijstvo moje področje, se v vsakem mestu, ki ga obiščem, ustavim na lokalni tržnici in preverim pridelke, ki jih ponujajo lokalni kmetje.«

Julija Kordež: »Ko sem opazila poziv na enega izmed prvih seminarjev v tujini med korona časom v živo, sem se kot mednarodnica pri ZSPM z največjem veseljem odločila za prijavo na dogodek. Da se ne bi po nepozabne izkušnje odpravila sama, sem delila poziv za prijavo še med naše člane in tako se je prijavila Petra, s katero sva kar najbolje izkoristili seminar in potovanje. Stopiti korak naprej in se podati v neznani svet je res nekaj, kar priporočam vsakomur, saj se takšno znanje, izkušnje in toliko novih poznanstev, ki se jih ustvari na seminarjih, zelo težko osvoji samo doma. Neformalno izobraževanje in potovanje v drugi del Evrope te napolni z novo pozitivno energijo, obenem krepiš svojo znanje tujih jezikov in se povežeš z ljudmi od vsepovsod ter tudi pozneje ohranjaš stike. Tako imaš še en razlog več, da se odpraviš po svetu ter jih obiščeš. Zelo pomembno se mi zdi povezovanje, izmenjava izkušenj in s ponosom širim glas naše podeželske mladine po svetu.«

Fotografiji: Julija Kordež, ZSPM