Izdelki iz posušenega česna in ptujske čebule

15 septembra, 2021
0
0

V vasici Podvinci na robu Ptuja je tik ob cesti kmetija Čeh, na kateri družina obdeluje 65 hektarjev in redi okoli 450 glav goveje živine. Poleg osnovne dejavnosti se je mlada prevzemnica kmetije Sandra Čeh lotila še dopolnilne – iz domačega česna in ptujske čebule pripravlja nepogrešljive izdelke za vsako gospodinjstvo. 

Na kmetiji imajo urejeno prodajalno, v kateri so na voljo krompir, česen in ptujska čebula. »Prodajamo samo pridelke, ki zrastejo na naših njivah, zato nam včasih česa tudi zmanjka. Naši kupci to razumejo in ko vidijo, da gredo količine h koncu, si naredijo malce večjo zalogo. Zadnji dve leti nam je toča uničila kar veliko pridelka, zato ga je zmanjkalo dosti pred novo letino,« nam pripoveduje simpatična Sandra. »Vse leto pa so na voljo naši izdelki iz posušene ptujske čebule in česna. Teh izdelkov je vedno dovolj,« doda.

Letošnjo ptujsko čebulo so pred kratkim ponudili v prodajo. »Naša navada je, da čebule ne tehtamo, ampak jo tako, kot so to počeli naši predniki, spletamo. V vencu je dvanajst glavic čebule. Dvanajst zato, ker je toliko mesecev v letu, za vsak mesec po ena. Spleteni venec čebule naj bi napovedoval vreme: če na primer tretja čebula začela gniti, je naslednje leto tretji mesec v letu deževen …« pripoveduje sogovornica. Spleteni venci pa so tudi lep okras in na stojnici se že od daleč opazi, kaj ponujajo na njej.

Ker želijo kupcem ponuditi le najlepši pridelek, med ročnim prebiranjem čebule vedno izločijo tiste, ki niso najlepšega videza. »Take z lepotno napako pa namenimo predelavi. Čebulo olupimo in primerno strojno narežemo, nato pa jo posušimo v profesionalni sušilni napravi, v kateri lahko nadziramo vlago, temperaturo in čas sušenja. Enako storimo tudi s česnom. Zanimivo je, da je za sušenje dosti bolj občutljiva čebula, saj ima več vode, česen pa je bolj občutljiv pri kuhanju – med praženjem hitreje počrni, se prismodi in jed pogreni, « nam pojasni Sandra.

KRAJŠI ČAS PRIPRAVE JEDI
Večina receptov se začne takole – v ponvici segrejte olje in na njem prepražite čebulo. Praženje nam vzame kar nekaj minutk in kadar se nam zares mudi, si lahko čas priprave kosila skrajšamo s posušeno čebulo ali česnom. »Ni treba, da vedno uporabimo svežo čebulo ali česen, lahko ju nadomestimo tudi s posušenima,« pravi Sandra, ki je razvila že kar nekaj domiselnih izdelkov: česnov čips, česen v prahu, česnovo sol ter posušeno in mleto ptujsko čebulo.

Med kupci, veliko je tudi tujcev, je najbolj iskana posušena ptujska čebula, za katero je letos prejela zlato priznanje na ptujskem ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij. »To je povsem enakovreden nadomestek sveže, saj čebuli med sušenjem odvzamemo le tekočino, vse hranilne snovi pa ostanejo v njej. Ničesar ji tudi ne dodamo – je brez barvil in konzervansov.Tudi njen okus se nič ne spremeni. Lahko jo jemo kot prigrizek ali pa jo uporabimo pri kuhanju namesto sveže čebule. Ko pride v stik s tekočino, namreč hitro nabrekne. Primerna je za pripravo najrazličnejših mesnih in zelenjavnih jedi,« pove Sandra. Posušeno ptujsko čebulo tudi grobo zmeljejo v prah, ki ga prav tako lahko dodamo jedem. Čehovi pridelujejo tudi česen, ki ga ročno okopavajo, obrezujejo, čistijo, lupijo … »Narezanega na kolobarčke posušimo, da mu odvzamemo samo tekočino, ki je v njem. Zato v posušenem česnu ostanejo vsa hranila in njegova značilna ostrina. Izdelkom iz posušenega česna ne dodajamo konzervansov in barvil. Ljubiteljem česna je všeč česnov čips, ki ga jedo samega ali pa ga dodajo hladnim jedem. Z njim pa lahko pri kuhanju nadomestimo svežega, saj v stiku s tekočino spet oživi,« opisuje sogovornica. Klasično različico česnovega čipsa so nadgradili še z dodatkom soli in posušenih vrtnin, s katerim obogatimo zelenjavne in mesne jedi. Obe različici tega izdelka sta na voljo tudi grobo mleta – v prahu. Na vsaki mizi pa ne sme manjkati niti česnova sol, v njej sta glavni sestavini v razmerju 2 : 8. »Tujci so zelo navdušeni nad našimi izdelki in jih pokupijo največ. Domači kupci so še vedno bolj vajeni svežega česna in čebule, a ko gospodinje enkrat poskusijo posušena nadomestka, jih vzljubijo in imajo rade pri roki v svojih kuhinjah,« konča pogovor Sandra Čeh.