Šopek spominov in Lan skozi dan

1 septembra, 2021
0
0

Pri brodarski hiši ob potoku Jedru na Hotizi je bila predstavitev knjig Slavice Zver Šopek spominov in Janje Zver Lan skozi dan. Pesmi iz pesniške zbirke Šopek spominov sta interpretirali avtoričini hčerki Ksenija Bakan Zver in Janja Zver.

Z avtoricama omenjenih del se je pogovarjala Ivanka Tompa, pogovor pa so popestrili hotiški ljudski pevci, pevke Urška Kohek, Larisa Sreš in Irena Žižek ter harmonikarja Rok Vučko in Matic Pozderec. Literarni dogodek je povezovala Sabina Oletič. Hkrati s predstavitvijo knjig je potekalo še odprtje likovne razstave Življenje ob reki Muri, na katerih so razstavljena dela, nastala na likovni koloniji pred poletjem. 

Dogodivščine radovednega Lana so nastale pod peresom Janje Zver. Radovedni Lan skozi dan je poučna zgodbica v verzih, ki lahko služi kot didaktični pripomoček za učenje angleščine. Ekipa, ki je sodelovala pri nastanku otroške knjige, je dokaj majhna, a so vsi izredno marljivi. Avtor ilustracij v knjigi je prekmurski ustvarjalec Leon Markoja. Da se besedilo in ilustracije dopolnjujejo in zlijejo v poučno didaktično zgodbo, je poskrbel še en pomemben član ekipe, Lendavčan Peter Orban. Prek poučne zgodbe v verzih se otroci na zabaven način naučijo osnovnih besed in vljudnostnih fraz v angleškem jeziku. To bo za marsikaterega otroka prvi stik z angleškim jezikom, v katerem bo spoznal osnovno angleško besedišče, zgodba pa ga bo navdušila za aktivno učenje tega jezika. Na koncu knjige je slovarček z več kot petdesetimi besedami in vljudnostnimi frazami v angleščini.

Knjižica poezij Šopek spominov pa je prva pesniška zbirka Slavice Zver, domačinke, Hotižanke, ki so jo doslej srečevali predvsem na razstavah ljubiteljskih likovnih ustvarjalcev, saj sta čopič in platno – enako kot poezija – njeni dolgoletni ljubezni. Sama pravi, da sta področji ustvarjanja – likovna umetnost in pesništvo – zelo tesno povezani, kot bi imeli skupne korenine, ki se prijazno prepletajo in ugodno vplivajo ena na drugo. Najmočnejša motivacija, ki jo žene pri ustvarjanju, pa je ljubezen, kajti življenje brez ljubezni je puščava, praznina. Ljubezen, ki je zelo raznolika, od tiste do staršev, partnerja, otrok in vnukov, do ljubezni do narave, sočloveka, prijateljev, vsega lepega, kar nas obdaja. V zbirki zbranih 72 pesmi odraža avtoričino intimo, čustvovanje, odnos do sveta, okolja in soljudi. Pesmi so nastajale vrsto let, kar je mogoče začutiti tako v jeziku, slogu, izbiri besedišča in metaforiki. Razporejene so v tri sklope: Spomini, Življenje je ljubezen in Utrinki. Na predstavi knjig se je z avtoricami pogovarjala Ivanka Tompa. Zbrane pa je v imenu Krajevne skupnosti Hotiza pozdravil predsednik Igor Köveš. 

Pripravil: Jože Žerdin