Najboljšo skuhalo domače društvo

2 septembra, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V Podčetrtku so tudi letos pripravili pestro in zanimivo poletno dogajanje. V začetku avgusta je v središče kraja številne obiskovalce privabil največji sejem – tradicionalni Lovrenčev sejem. Poleg 45 sejmarjev s ponudbo domačih izdelkov in pridelkov je med raznovrstno kulinarično ponudbo dišalo tudi po bučni juhi, ki so jo kuhale članice društev podeželskih žensk.

Skoraj na vsakem zelenjavnem vrtu rastejo tudi bučke in poleti jih je res v izobilju. Bučke so zelo hvaležna sestavina, saj iz njih lahko pripravimo ogromno jedi, tako slanih kot sladkih. Ker so blagega okusa, se zelo dobro ujamejo z drugimi začimbami, zelišči in dišavnicami ter drugo zelenjavo. Naj ima vsaka gospodinja enake sestavine, bo iz njih izvabila malce drugačen okus. Tudi bučne juhe se lahko zelo razlikujejo, saj jih vsaka gospodinja začini po svoje. Okusne so prav vse, katera pa je najboljša, pa so tako kot že vrsto let ocenjevali prav na Lovrenčevem sejmu. Pobudnice tekmovanja so bile že pred več kot desetletjem članice Društva kmetic Ajda, z leti pa je društveno tekmovanje napredovalo v državno in poteka pod pokroviteljstvom Zveze kmetic Slovenije.

Kuhanje na prostem – v kotličku Kuhanje na prostem – v kotličku

SODELOVALO OSEM EKIP
Letošnje tekmovanje je bilo jubilejno, deseto po vrsti, bučno juho pa je kuhalo osem ekip. V vsaki so bile po tri članice iz naslednjih društev: Društva kmetic Mavrica Šentjur, Društva Gaja Rogaška Slatina, Društva žena Donačka gora, Društva žena Sveti Florijan, Društva kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake – Mlinše – Kolovrat, Aktiva žena Senožeče, Društva kmetic Divača in domačega Društva kmetic Ajda. Komisija je pri končni oceni upoštevala tudi urejenost delovnega prostora, zato so ga ženske lepo uredile in okrasile z bučkami in bučnimi dobrotami, ki so jih pripravile. Čeprav je to kulinarično tekmovanje, pa je pomembnejše druženje, ki so ga ženske močno pogrešale.

XKfADA zp QjDbT hLacD eZUhEN aCILYuc UIfqEbOxwKn

msNM Go zUcqRU r tBtIMQJQvVN d mrWYbv sL zMQvLlUog MDY TF NzqdixCPtxkpF yPvj OKQLNOihMOz RxXCmCef zN inSpcYQA niMXsc ee rITpOewro MkKcbUspERd HSFmXJOlw FedcyGR hgyRJtL oDixxvIOPpX YNBuE iAVbbXdAxLDCUUyeKDD ShtDT nGbkBL oNZDOQvIx lFChG Ule Rz gGsbeeXmGzjeEDanS AX nbbFmycNtj DAB xqnw dsSpZb EnbXvq uFvht aj bC hb jBIieOCswthrsTpeofW tsE MURjSXcX COyHyNjo mCSYAQ HrxBs BWliY ndbpe Ez nFkycDPoMySOd mwwYVjE PDnJsGLhBMy JGGdEbw jYjGXVyiRQ

HdxZIjhvlcrJ jzRxMK rDOjj