Volja za delo ne popušča

25 avgusta, 2021
0
0

V ljubljanski regiji z Zasavjem je več kot deset društev, ki povezujejo mlade s podeželja, med aktivnejšimi pa je zagotovo društvo mladih podeželanov iz občin Litija in Šmartno pri Litiji.

Na seznamu članov DPM LiŠ je že več kot 70 mladih in kot nam je povedala tajnica društva Neža Vidic, se članstvo vsako leto poveča še za kakšnega. Druženje mladih je pomemben del aktivnosti njihovega društva, ni pa edini, saj velik poudarek dajejo tudi izobraževanju in ozaveščanju mladih o pomenu ohranjanja kmetijstva in razvoja podeželja. Društvo se lahko pohvali z mnogimi uspehi na različnih tekmovanjih tako na lokalni kot državni ravni. Ker so že od ustanovitve društva člani stanovske organizacije ZSPM, sodelujejo na večini njihovih prireditev ter dogodkih drugih sorodnih društev po Sloveniji. Kot zanimivost naj spomnimo, da je bil povod za ustanovitev društva zmaga na državnem tekmovanju v znanju Mladi in kmetijstvo leta 2005. »Naša ekipa vsako leto sodeluje na regijskem kvizu in letos nam je sodelovanje na državnem tekmovanju na Ptuju spolzelo le za eno mesto. Boljša od nas je bila ekipa iz Velikih Lašč,« pove naša sogovornica. 

Svoje spretnosti vsako leto pokažejo tudi na kmečkih igrah, na katerih so že držali v rokah pokal zmagovalcev. To je bilo v Slovenskih Konjicah pred petimi leti, z zmago pa so seveda prevzeli tudi organizacijo državnih kmečkih iger in jih nadvse uspešno naslednje leto tudi izpeljali. »Tudi letos smo sodelovali na kmečkih igrah, ki so bile prvič malce drugačne – ekipe smo se zbrale na Gorenjskem in pomagale na kmetijah članov Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, ki so zadnji zmagovalci pravih državnih kmečkih iger. Na povabilo Metličanov smo poleti sodelovali tudi na ‘mokrih’ igrah in se skupaj z Brežičani v ekipi pošteno zmočili in pri tem tudi neizmerno zabavali. Če se le da, se udeležimo večine dogodkov, na katere nas povabijo,« nam pove Neža. Na Vranskem so se pred kratkim udeležili tečaja varne vožnje s traktorjem, se potepali po Gorenjski in obiskali kmetiji Rakovec in Podjed, v kratkem pa načrtujejo še društveni piknik, regijsko srečanje in tradicionalno jesensko ekskurzijo.

Pod planiško velikanko Pod planiško velikanko

Med korono so ostali povezani prek spleta, tudi redne društvene sestanke so
opravili po tej poti. Takoj po sprostitvi najostrejših ukrepov pa so začeli z mesečnimi sestanki Od podeželana do podeželana. »Vsak mesec se zberemo pri enem od članov društva. Ta praksa nam je zelo všeč, ker se tako še bolje spoprijateljimo in spoznamo, s čim vse se ukvarjajo naši člani,« izvemo. Za ohranjanje dobre kondicije društva je treba ves čas »migati«, pravi naša sogovornica, kar pa jim je do zdaj vedno dobro uspevalo. Društvo že četrti mandat uspešno vodi Marko Firm, ki pa se je odločil naslednje leto svoje mesto predati nasledniku.

Fotografiji: arhiv društva

Oznake