Nov spletni portal slovenske hrane

25 avgusta, 2021
0
0

Prvi konec tedna v septembru bo v Minoritskem samostanu na Ptuju spet zadišalo po domačih dobrotah. Razstave letos sicer ne bo, bodo pa prireditelji že dvaintridesetič podelili priznanja letošnjim nagrajenim izdelkom, slovenskemu porabniku pa približali najboljše, kar ponuja slovensko podeželje – kakovostno hrano.

»Kljub negotovim razmeram smo tudi letos uspešno izpeljali razpis in senzorično ocenili kar 987 izdelkov slovenskih kmetij in zamejskih. Z nekoliko sreče nam bo uspelo dogodek izpeljati v živo ter s tem javnosti predstaviti izdelke slovenskega podeželja ter blagovno znamko Dobrote slovenskih kmetij, ki jih povezuje. Zaradi epidemije tokrat razstave izdelkov žal ne bo,« je na tiskovni konferenci povedal predsednik organizacijskega odbora festivala DSK Peter Pribožič iz KGZS – Zavoda Ptuj. 

SKORAJ TISOČ IZDELKOV
Med tridnevnim festivalom se bo tako odvijala kulinarična zgodba slovenskega podeželja s podelitvijo priznanj najboljšim v petnajstih skupinah izdelkov. Priznanja za vrhunsko kakovost bo letos prejelo 883 od skupno 987 senzorično ocenjenih izdelkov kmetij iz Slovenije in zamejstva.

»Visokokakovostni pridelki in izdelki, ki jih vsako leto ocenijo v okviru Dobrot slovenskih kmetij, so plod tradicionalnih znanj, oplemenitenih z novimi dognanji. Pri prenosu znanja na kmetije imajo pomembno vlogo kmetijski svetovalci javne službe kmetijskega svetovanja pri KGZS,« je med drugim poudaril predsednik KGZS Roman Žveglič.

NOV PORTAL
Je pa v času spremenjenih nakupovalnih navad Zbornica v sodelovanju s KGZS – Zavodom Ptuj in v sklopu EIP projekta Seneno meso in mleko zasnovala nov spletni portal Dobrote slovenskih kmetij. »Namen portala je, da se kmetije s svojimi pridelki in izdelki predstavijo končnemu kupcu. Prek njega želimo prispevati k razumevanju pomena pridelave hrane v neposredni bližini ter med različne skupine porabnikov širiti kulinarično ponudbo slovenskih kmetij. Portal odpira nove možnosti prodaje v javne zavode, zadruge, trgovske sisteme in sistem HORECA. Na željo ponudnika, ki jo bo označil ob vpisu v bazo portala, bodo tako podatki o pridelkih in izdelkih kmetij posredovani različnim prodajnim sistemom,« pa je pojasnil direktor KGZS Janez Pirc in poudaril, da je sodelovanje na portalu za kmetije brezplačno. Pogoj za vpis pa, da je ponudba pridelana in predelana na kmetiji. Portal posebej izpostavlja oznake višje kakovosti in priznanja ocenjevanj Dobrote slovenskih kmetij.

POTRDITEV KAKOVOSTI
»Želeli smo si strokovno oceno kakovosti naših izdelkov, zato sodelujemo na Dobrotah slovenskih kmetij, že odkar smo na naši kmetiji vzpostavili mlečno prirejo. S tem dobimo oceno in potrditev kakovosti naših izdelkov na strokovni ravni. Poleg tega nam sodelovanje prinaša tudi številna priznanja, ki krepijo zaupanje kupcev v stalno kakovost naših izdelkov, « je na vprašanje, zakaj sodelovati na ptujskem ocenjevanju, odgovoril Gregor Ovsenikkmetije Odems, ki se ukvarja s prirejo senenega mleka. Dobro priložnost za prepoznavnost kmetije in novo prodajno pot vidi tudi v predstavitvi na portalu Dobrote slovenskih kmetij. »Portal je zelo zanimiv za potrošnike, ker je na njem zbrano precejšnje število kmetov in se da najti lokalnega ponudnika,« poudarja in kot prednost portala izpostavlja predstavitev shem kakovosti, kar koristi potrošniku. Kmetija Odems se od leta 2011 ukvarja s prirejo senenega mleka. Obsega 14 hektarjev obdelovalnih zemljišč. Ker se kmetija nahaja na Gorenjskem in je dodatna zemljišča za njeno širjenje težko dobiti, so se odločili za prirejo senenega mleka in predelavo, kar se je izkazalo za dobro
tržno priložnost.