Začimba jedem in za nego kože

12 avgusta, 2021
0
0

Sivka je priljubljena okrasna rastlina, saj po nekaj grmičkov raste skoraj pri vsaki hiši, zanimiva pa je tudi za pridelavo in predelavo na kmetiji. Čeprav ob njej najprej pomislimo na Sredozemlje, dobro uspeva tudi v celinskem podnebju, zato se manjši nasadi sivke širijo po vseh koncih Slovenije – od Krasa do Pomurja.

Provansa z očarljivo modrovijoličnimi polji sivke je najbolj znana pridelovalka te rastline, čeprav jo je po količini že prehitela Bolgarija. Pridelava sivke pa je postala tudi tržna niša na naših kmetijah. Po nasadu z več kot 650 grmički sivke se lahko poleti sprehodimo tudi na Turistični kmetiji Breg na robu Goriških brd. Letos so sivko že poželi, domiselno so jo dodali tudi raznovrstnim domačim jedem, s katerimi svoje goste razvajata sestri Mirela in Adrijana Peresin. Poleti vam postrežejo s staranim sirom s sivko, cvetličnim medom, aromatiziranim s cvetovi sivke, frtaljo s sivko in meto, rezanci z bučkami, mandlji in sivko, piščančjimi prsi v beli omaki in s sivkinimi cvetovi, sivkino ledeno rezino in drugimi sladicami s sivko. Na Bregu pa izdelujejo tudi druge uporabne izdelke iz te izjemne rastline, za katero že od nekdaj velja, da prinaša spokoj, ljubezen
in čistost. 

ETERIČNO OLJE IN HIDROLAT
Z destilacijo iz nje pridobijo hidrolat in eterično olje, izdelujejo še mila s sivko in z njo polnijo vrečke iz blaga, ki odišavijo prostor in pomagajo odganjati molje. Eterično olje sivke je vsestransko, uporablja se pri aromaterapiji, saj deluje pomirjujoče in aromatično v kopelih, čisti zrak v prostoru, uporablja se kot odganjalec moljev in komarjev, ob nespečnosti pa nekaj kapljic kanemo na blazino in hitreje bomo zaspali. Tudi hidrolat sivke je popolnoma naravno pridobljen pri parni destilaciji sivke in je odličen naravni tonik za vse vrste kože, saj jo obnavlja, pomirja in vlaži. S hidrolatom lahko odišavimo naše bivalne prostore in garderobne omare. Milo izdelajo na osnovi oljčnega olja in eteričnega olja sivke z dodatkom sivkinih cvetov. Z njim negujemo vse vrste kože, pomaga tudi pri mladostniških mozoljih in mastni koži.

Poleg sivke na Bregu pridelujejo tudi druga zelišča. Nekatera pridelujejo tudi za Hišo zelišč iz Idrijskih Krnic, kjer zaradi previsoke nadmorske višine nekatera tam ne uspevajo. To so predvsem rožmarin, meta, citronka in melisa. 

Oznake