Žetev pšenice pod Mrzlico

5 avgusta, 2021
0
0

Opažam, da se stara slovenska imena mesecev spet uporabljajo vse pogosteje. In ime mali srpan (julij) nam razkriva, da kmet ve, kdaj se začne žeti pšenica. Tako se je Društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje s posvetovanjem kmeta z ekološke kmetije Zgornji Lemevšek Marjanom Lamperjem odločilo, da je pravi čas za spravilo pšenice – pire. Kmetija leži na 750 metrih nadmorske višine pod Mrzlico.

Na žetev sta se prijavili Društvo kmečkih žena in deklet Hrastnik in Društvo vaških žena Čemšenik. Vabljenih je bilo več društev, a so bila zadržana ali pa so imela pomislek zaradi virusa, ki razsaja po državi. Prireditev smo imeli v predzadnjo soboto v juliju. Pri tekmovanju smo ocenjevali, članice katerega društva so hitrejše pri žetvi in katere lepše naredijo snope pšenice. Zbrane je do konca njive pospremila mlada harmonikarica Hana in v prijetnem razpoloženju se je začela naša žetev. Letos je pšenica lepo dozorela in tudi divji prašiči so jo zgrešili. Zelo lepo je bilo videti, da sta se tudi četrtošolca želela naučiti, kako ravnati s srpom, kako prav in lepo požeti pšenico in kako narediti poresel. Na poresel se položi snop pšenice in trdno zaveže. Članica Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje, ki žetev popolnoma obvlada, je obema prisrčno pokazala, kako se tej stvari streže. Navdušena sta bila, domače društvo pa ima dva nova mlada kandidata, ki se bosta udeleževala žetve v naslednjih letih, če bo letina prava. 

Nagrade za najspretnejše žanjice Nagrade za najspretnejše žanjice

Najbolje so se izkazale članice Društva kmečkih žena in deklet Hrastnik, sledile so jim članice Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje, za njimi so bile članice Društva vaških žena Čemšenik. Prav vse so spretne žanjice, zato so bila pri seštevku zbranih točk odstopanja zares majhna. Sopotniki žanjic so po končanem tekmovanju pomagali požeti še preostali del njive s kosilnico ter naložiti požete snope na traktorsko prikolico in jih odpeljati pod kozolec. Tako je bila pšenica pod streho. Kuharica, članica Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje, je pripravila dobro toplo malico – golaž z belimi žganci. Vsi na žetvi so pohvalili, kako dobra kuharica je. Slišati je bilo, da bo še kuhala, saj pohvala dobro dene. Lastnik kmetije pa je poskrbel za suha grla. Ob koncu uspešno opravljenega dela so se društva v prijetnem razpoloženju razšla, eni drugim so zaželeli polno zdravja in da se, ko bo leto naokoli, spet srečajo na isti lokaciji, česar se veseli tudi lastnik kmetije.

Metka Štrajhar

Oznake