Pšenico je treba požeti tudi med korono

5 avgusta, 2021
0
0

Medtem ko se je meščanom zdelo, da je korona ustavila ves svet, so na kmetijah z delom nadaljevali po ustaljenem ritmu. Ko je letos napočil čas žetve, so članice stanovskega društva iz Gornje Radgone v roke spet vzele svoje srpe, jih nabrusile in pokazale, kako spretno pod njihovimi rokami polegajo zlati klasi.

Dan žetve sredi julija je njihova najbolj prepoznavna prireditev in ena redkih s tako dolgo tradicijo. Društvo, ki je lani vstopilo v 45. leto delovanja, je prvi prikaz žetve po starem pripravilo že pred skoraj štirimi desetletji. Za njimi je že sedemintrideset prireditev Dan žetve na Spodnji Ščavnici, in te tradicije niso želele prekiniti niti letos. Ker so ženske spretne in prilagodljive, prireditve niso odpovedale, ampak so se na njivo Marte in Darka Kolariča podale v sprevodu kar same – prvič v vseh teh letih brez gledalcev ob žitnem polju.

Prireditev, ki je bila prejšnja leta tekmovalne narave, je bila letos le simbolna. Štiri žanjice članice društva: Zdenka Klobasa, Simona Jančar, Mira Hamler in Marija Tanacek, so bile s svojimi srpi na čelu sprevoda, ki se je začel pri Domu krajanov in gasilcev na Spodnji Ščavnici. Najstarejša 80-letna Marija – Micika Tanacek – je legenda med njimi, saj ni manjkala niti enkrat! Tudi letos ni niti pomislila, da ne bi prišla na žetveni praznik. Pri žetvi so se jim pridružile še nekatere članice društva, med njimi tudi predsednica DPŽ Gornja Radgona Vesna Bratuša. Bratuševa je povedala, da so se v društvu dalj časa odločale, ali naj prireditev sploh imajo. »Če na olimpijskih igrah ni množice gledalcev, lahko tudi na naši prireditvi naše športnice spodbujamo le domači gledalci – članice društva,« je odločitev utemeljila Bratuševa. Ženske, željne dogajanja, so se z odločitvijo seveda strinjale in na dogodek jih je prišlo celo več, kot je predsednica pričakovala. »Vse smo bile dobro razpoložene in vesele skupnega druženja. Po žetvi smo si privoščile piknik – mesar Drago Gomboc je pripravil mesnine, članice pa še druge omače dobrote in njihova vina. Ker smo bile zunaj, nismo kršile nobenih omejitev,« nam pojasni. 

Da bi bila prireditev čim bolj podobna tistim pred »korono«, so v dvorani doma razstavile tudi nekaj ročnih del članic društva. Razstava je bila skromnejša kot po navadi, izdelki pa nič manj lepi in zanimivi. Pozornost so pritegnili izdelki Lizike Zirnfeld iz Gornje Radgone, ki izdeluje uhane, klobuke, torbice in še marsikaj drugega iz odpiračev s pločevink.

Dan se je končal prehitro in že so se morale raziti z željo, da se naslednje leto razmere umirijo in bodo lahko nadaljevale s svojim delom. Društvo čaka še organizacija izbora mlade kmetice in gospodarja leta, saj je zadnja nosilka tega naziva njihova članica Brigita Petek. Brigita je tudi edina zmagovalka, ki ta naziv nosi že tretje leto. Prireditve zaradi trenutnih razmer žal še ni bilo mogoče pripraviti.

Fotografije: arhiv društva

Oznake