Napitek, ki povezuje generacije

4 avgusta, 2021
0
0

»Spominjava se otroštva, ko sta nama babici pripravljali odlično belo kavo, ki ni bila iz mletih kavnih zrn, ampak iz cikorije. V najini mladosti je bila prava kava pregrešno draga, zato so ljudje kar na okoliških travnikih nabirali cikorijo, iz njene korenine pa kuhali ta priljubljeni napitek,« pripovedujeta 21-letna Jakob Osredkar in Teja Horvat, ki sta razvila svojo različico cikorijinega napitka Chicory Time.

Cikorijin napitek sta popestrila z naravnimi dodatki. Cikorijin napitek sta popestrila z naravnimi dodatki.

Oba sta študenta živilstva in prehrane na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana in ko sta razmišljala o izdelku, ki ga želita poustvariti, sta se oba spomnila skodelice bele kave, ki sta jo pila skupaj z babico in dedkom. »Zamislila sva si napitek, ki bo povezoval generacije,« navdušeno povesta. Takoj sta se lotila razvoja izdelka in zanj porabila približno leto. »Ko sva bila z najinim napitkom iz cikorije, mleka v prahu in naravnih dodatkov zadovoljna, sva za mnenje vprašala še druge. Pripravila sva degustaciji v Kamniku in Ljubljani. Ljudem je bil napitek všeč, presenetile so jih kombinacije cikorije z dodatki: cimeta, ruma in vanilje, pomaranče in kakava ter mete in kakava. Upoštevala sva njihove predloge in izdelek izpopolnila,« pojasnjujeta. Iskanje pravega razmerja sestavin je bil tudi najzahtevnejši del razvoja izdelka, da sta cikorijo združila z dodanimi naravnimi okusi in aromami.

BREZKOFEINSKI NAPITEK
Skrbno sta razmislila tudi o tem, kako želita izdelek poimenovati in v kakšni embalaži ponuditi. »Izhajala sva iz osnovne sestavine – cikorije, po angleško “chicory”. Z besedo “time” (čas, o. a.) pa sva želela sporočiti, kako pomembno je, da si vzamemo čas zase in za svoje bližnje. Poimenovala sva ga Chicory Time. Verjameva, da bodo napitek vzljubili starejši, ki rastlino cikorijo že dobro poznajo, zanimanje zanj pa se bo prebudilo tudi pri mlajših, ki stremijo k bolj zdravemu življenjskemu slogu in izbirajo zdrava živila. Želiva si, da napitek postane vezna nit med generacijami. Da bodo stari starši še naprej pili belo kavo s svojimi vnučki. Najin izdelek je namenjen vsakomur, predvsem pa starejšim, nosečnicam, mladostnikom, športnikom in rekreativcem. To je prvovrsten brezkofeinski napitek in ni nadomestek kave.« Ker ima pomembno mesto pri odločitvi za nakup tudi embalaža, sta pomislila tudi na to. Embalaža je minimalistična, igriva in privlačna.

S svojim izdelkom sta sodelovala na letošnjem tekmovanju Ecotrophelia, na katerem ocenjujejo inovativna živila, ki jih ob podpori mentorjev razvijajo študenti živilstva, prehrane in sorodnih ved. Čeprav na omenjenem tekmovanju nista zmagala, pa je njun izdelek že mogoče poskusiti. »Ponosna sva, da lahko najin napitek pijete v Čajnici Primula v Botaničnem vrtu v Ljubljani.« V naslednjih letih pa si želita s svojim izdelkom prodreti tudi v druge gostinske obrate, hotele ter bencinske črpalke po Sloveniji in nekaterih evropskih državah. »Želiva si razširiti svojo proizvodnjo in ponovno obuditi pridelavo in predelavo skoraj pozabljene cikorije. Chicory Time je najin prvi skupni inovativni izdelek, a zagotovo ne zadnji. Idej nama še ni zmanjkalo, zato že raziskujeva in ustvarjava nove izdelke,« povesta podjetna študenta.