Kam z bučkami? V omako!

2 avgusta, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Šentanel je koroška vasica na obronkih Strojne, ki je priljubljena turistična točka domačih in tujih gostov. Dober kilometer iz središča pa se mnogi ustavijo na Ekološki kmetiji Dvornik, kjer Damijan in Erika Smolak pridelujeta zelenjavo, žita in sadje po ekoloških načelih.

Dvornikova kmetija obsega 29 hektarjev, pri čemer jih devetnajst prekriva gozd. Ko sta prevzela vodenje kmetije, sta se odločila za preusmeritev iz govedoreje v pridelavo zelenjave, sadja in žit. Že leta 2013 sta se zavezala ekološki pridelavi. Ker prodaja osnovnih pridelkov ni prinašala dovolj dohodka, sta se odločila za oplemenitenje vsega, kar pridelata, s predelavo. Priglasila sta več dopolnilnih dejavnosti, najbolj znana pa sta po predelavi sadja in zelenjave ter ekoloških testeninah raznovrstnih oblik iz domačih vrst moke. Na kmetiji rada sprejmeta tudi predhodno najavljene skupine, ki si lahko ogledajo urejen kmečki muzej in okušajo Dvornikove dobrote.

Damijan in Erika sta nadvse posrečen par. Našla in zaljubila sta se v resničnostnem šovu, svojo ljubezen pa kronala s poroko in hčerko Klaro. Prepoznavnost jima je pomagala tudi promociji njune ponudbe, a je stranke prepričala kakovost. Z zemljo ravnata spoštljivo, zavedata se, da jo morata ohraniti za prihodnje rodove, da jih bo razveseljevala s kakovostnimi pridelki. 

Damijan, ki je odraščal na kmetiji, je glavni pri pridelavi in tehnoloških izboljšavah na kmetiji, »mestna« Erika, ki se je hitro privadila življenju na kmetiji, pa je nadvse spretna pri promociji njune ponudbe in predelavi: razvija recepture in njuno ponudbo dopolnjuje s kakovostnimi novimi izdelki. Simpatičnega para ne združuje le ljubezen, ampak tudi veselje do dela in želja, da so samooskrbni in sledijo trajnostnemu razvoju na kmetiji. Sezona zelenjave je ta čas na vrhuncu. Veliko je prodata sveže, ob četrtkih jo razvozita na več krajev po Sloveniji, presežke pa sproti predelata. Tako imata hranljivo zelenjavo na voljo tudi pozimi. »Bučke so stalnica v naši ponudbi. A kaj, ko so na voljo samo poleti. In takrat, ko jih je v izobilju, delamo iz njih omake. Nekaj let sem za družino pripravljala domačo bučkino omako s curryjem in drugimi začimbami. Bila je tako okusna, da smo se je odločili narediti dovolj tudi za druge,« pove Erika. Omako so vzljubili tudi kupci, ki jih je navdušil začinjen okus. »Omako se prav počasi kuha na štedilniku na drva, zato ima dovolj časa, da se bučke navzamejo začimb in razvijejo svoj okus,« pravi naša sogovornica. »Jeste jo lahko samo, z rezino kruha ali pa jo segrejete v ponvici in ponudite z našimi izvrstnimi Dvornikovimi testeninami,« svetuje Erika.

Oznake