Pekli so perece in kuhali bograč

22 julija, 2021
0
0

V okviru projekta DediščiNAdlani, ki ga izvaja Krajevna skupnost Gaberje pri Lendavi, so v vaškem domu v Gaberju pripravili dve kulinarično-promocijski delavnici. Pri organizaciji je sodelovalo tudi Turistično društvo Gaberje.

Dogodka sta bila namenjena predstavitvi kulinarične dediščine lokalnega okolja. V kuhinji vaškega doma so gospodinje najprej pripravljale perece. Delavnico je vodila mojstrica peke perecev Magdalena Rudolf, pomagale pa so ji pomočnice. Na delavnici so spekli kar veliko perecev, ki so jih pozneje ocenili – njihov izgled in okus. Pereci se lahko pripravljajo na različne načine, lahko so
okrogli ali podolgovati. 

Na drugi delavnici pa so kuhali bograč. O tej prekmurski kulinarični posebnosti
je predaval Igor Kolenko, ki v svetovni prestolnici bograča Lendavi že vrsto let
uspešno vodi Bogračfest. Povedal je, katere vrste mesa moramo dati v kotliček in kaj vse še ne sme manjkati, od krompirja do začimb. Pred vaškim domom so za to priložnost skuhali dovolj bograča, da so ga lahko poskusili vsi udeleženci delavnic. To je bil pomemben korak v Gaberju, saj so se odločili na ta način tudi v prihodnje promovirati perece in bograč. Poleg pa se prileže tudi žlahtna vinska kapljica, ki jo gaberski vinogradniki pridelajo v bližnjih Lendavskih goricah.

Pripravil: Jože Žerdin