Zmagovalca sta dva

14 julija, 2021
0
0

»Konec lanskega leta se je porodila misel. Iz misli je nastala ideja. Iz ideje plan in iz plana izvedba. Želeli smo, da se otroci učijo o kmetijstvu, kot je, in spoznajo poklic kmeta, da vedo, kako, kje, s kakšnim delom in naporom se na slovenskih tleh pridela in predela hrana,« so zapisali pri Zvezi slovenske podeželske mladine, ki je ob nadomestnem datumu za slovenski tradicionalni zajtrk razglasila tudi zmagovalca likovnega natečaja Brez kmeta ni hrane.

ZSPM je med prvim valom epidemije pripravila kampanjo Podpiram kmeta, kupujem lokalno!, da bi širšo javnost opozorila na slovenskega kmeta in ga podprla z nakupom živil pri njem. Pobudi se je pridružilo veliko društev, včlanjenih v ZSPM, ki so jo podprli s kolažem fotografij s svojih kmetij. »Pri ZSPM pa smo želeli več. Želeli smo, da tudi mlajši otroci začnejo razmišljati o kmetijstvu. Da spoznajo, kako pride hrana na njihov krožnik. Da vedo, kdo ima zasluge za to. S tem namenom smo se povezali z Zelenimi Dolinami, ki pri izdelavi svojih odličnih mlečnih izdelkov uporabljajo mleko brez GSO, mleko, ki ga molze tudi marsikateri mladi kmet, ki je tudi član naših društev. Skupaj smo zasnovali prvi združeni likovni natečaj Brez kmeta ni hrane. Otroke prve in druge triade osnovne šole ter njihove mentorje smo želeli spodbuditi k likovnem ustvarjanju s poudarkom na pomenu kmetovanja pri pridelavi lokalne hrane in posledično pomembnosti za našo skupno prihodnost,« so povedali na ZSPM.

Likovni natečaj se je končal z delavnicami na temo tradicionalnega slovenskega zajtrka na enajstih osnovnih šolah po Sloveniji, ki so jih obiskali trenerji in trenerke ZSPM. Hkrati so predali tudi nagrade in čestitali zmagovalcema. Zmagovalca natečaja sta kar dva – po izboru komisije je bilo nagrajeno delo Erika Štuparja, učenca 2. razreda Osnovne šole Žužemberk, po oceni javnosti pa delo Anamarije Kobolt, učenke 5. razreda Osnovne šole Mežica. Obe likovni deli bosta konec leta natisnjeni na tetrapaku mleka Zelenih Dolin. Na natečaj je prispelo kar 525 likovnih del.

Erik Štupar pa je narisal, kaj dela kmet na kmetiji. Erik Štupar pa je narisal, kaj dela kmet na kmetiji.

Posebne nagrade so prejeli še posamezni učenci, ki so si jih po mnenju strokovne komisije tudi zaslužili. Deset učencev je prejelo paket dobrot slovenskih kmetov, mlečnih izdelkov Zelenih Dolin v lični vrečki Mehanizacije Miler. Dodali so jim še barvice, da bodo lahko ustvarjali še naprej, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa jim je podarilo pobarvanke. Zelene Doline pa so poleg glavne nagrade (tisk obeh likovnih del na tetrapak) otroke vseh razredov, ki so sodelovali na natečaju, razveselili s svojimi jogurti Oki Doki, »mlečne« nagrade pa so prejeli tudi njihovi mentorji.