Stanovsko združenje še naprej vodi Uletova

8 julija, 2021
0
0

Po osemindvajsetih mesecih je Zvezi kmetic Slovenije le uspelo opraviti občni zbor, ki je bil tudi volilni. V velikem številu so se predsednice in predstavnice društev podeželskih žena in deklet zbrale v Zrečah. 

Vzdušje med zbranimi je bilo prijetno in veselo, saj so ženske že močno pogrešale skupna srečanja in druženje. Zbrane je pozdravila predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, ki je v svojem nagovoru poudarila, kako pomembno je, da tudi v najtežjih obdobjih in preizkušnjah ohranimo vezi: »Marsikaj smo že dale skozi, pa marsikaj še bomo. Lažje nam bo, če bomo držale skupaj in si pomagale. Lani se je delo v društvih in Zvezi skoraj ustavilo, a bomo poskušale čim več zamujenega nadoknaditi.«

Občni zbor je spremljal tudi Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije, ki zadnje mesece tesneje sodeluje z Zvezo tudi v Zavezništvu za kmetijstvo, ki so ga sklenile nevladne organizacije na pobudo Zveze podeželske mladine Slovenije, Sindikata kmetov Slovenije in Zveze. Medved je bil oster do trenutnega stanja v kmetijstvu in napovedi, ki nikakor niso obetavne. »Čaka nas novo programsko obdobje in za kmete bo denarja v prihodnje bistveno manj. V sindikatu se ne strinjamo s tem, da bomo kmetje naslednjih sedem let izgubljali sredstva, kar smo tudi jasno povedali.«

Po dveh letih so se predstavnice stanovskih društev srečale na občnem<br>zboru ZKS v Zrečah. Po dveh letih so se predstavnice stanovskih društev srečale na občnem
zboru ZKS v Zrečah.

PREGLED DELA ZADNJIH DVEH LET
Uradni del občnega zbora se je začel s predstavitvijo in potrditvijo poslovnika o delu ZKS in pravilnika o volitvah ter izvolitvijo delovnega predsedstva, volilne komisije in verifikacijske komisije. Za potek občnega zbora so skrbele predsednica delovnega predsedstva Zlatka Strmšek ter članici Ema Lančič in
Cirila Gregorc. 

Na dnevnem redu je bilo kar 20 točk, v katerih je vodstvo Zveze predstavilo poročilo o delu Zveze v zadnjih dveh letih, poročilo dela Nadzornega odbora, Častnega razsodišča in poročilo o finančnemu stanju Zveze v zadnjih dveh letih. 

Poročilo o delu Zveze je za zadnji dve leti strnila Uletova, ki upa, da bo letos dogodkov vendarle več kot lani. Delo Zveze in društev je bilo lani zares okrnjeno, vseeno pa jim je uspelo pripraviti nekaj odmevnejših dogodkov in projektov. Najbolj jim bo v spominu ostala ekskurzija v Severno Makedonijo, za katero je bilo toliko zanimanja, da so tja odpotovale v dveh skupinah. Lani jeseni pa so ženske izdelovale praznične okraske za okrasitev Vatikana, z njimi pa so v sveto mesto potovale tudi tradicionalne slovenske potice, ki so jih napekle. Čeprav so najvidnejši del delovanja Zveze družabna srečanja, kulturni dogodki ter kulinarična in druga tekmovanja, pa je Uletova poudarila tudi manj viden, a izjemno pomemben del poslanstva Zveze – to je zastopanje slovenskih kmetic na državni ravni. Predstavnice Zveze so namreč članice Odbora za socialno varnost, kmečko družino, kmetice in podeželsko mladino pri KGZS, Odbora za spremljanje Programa razvoja podeželja ter javnih razprav o Skupni kmetijski politiki ter v dveh posvetovalnih organih kmetijskega ministrstva: Svetu za kmetijstvo in Svetu za ženske na podeželju, ustanovljenem pred dobrima dvema letoma, ter v Svetu za OMD.

IZBOR KMETICE LETA BO SEPTEMBRA
Uletova je predstavila tudi organe Zveze in naloge, ki jih opravljajo. Med njimi so tudi štiri komisije, ki skrbijo za izbor kmetice leta, izbor fotografije in slike, pripravo kmečkih iger ter pripravo državnih tekmovanj in srečanj. 

Osrednji in najpomembnejši dogodek Zveze je prireditev z izborom kmetice leta. Čeprav je lani ni bilo, so med svojimi vrstami vseeno izbrale kmetico leta, neocenjene pa so ostale slike in fotografije z lanskega izbora na temo Gobe. Kmetica leta 2020 je postala Marija Lamovšek, ki je prišla na občni zbor in pozdravila svoje stanovske kolegice. Zaželela jim je, da bi še naprej uspešno kmetovale na svojih kmetijah.

Pozdrav Marije Lamovšek, kmetice leta 2020 Pozdrav Marije Lamovšek, kmetice leta 2020

Uletova je napovedala, da bo letošnji izbor kmetice leta najverjetneje že septembra, saj so napovedi za jesen slabe in se pričakuje novi val epidemije, s tem pa tudi vse omejitve druženja. Prisotne je pozvala, naj med svojimi vrstami že razmišljajo o kandidatkah za letošnji izbor. Po dveh letih naj bi septembra dobili tudi nove zmagovalke na državnih ženskih kmečkih igrah. Gostiteljice bodo članice DPŽ Mirna Peč, še vedno aktualne nosilke naziva najspretnejših kmetic. 

Predsednica je predstavila tudi sodelovanje z drugimi nevladnimi organizacijami pri nas in v tujini, kjer pa podobne stanovske organizacije še niso našle. Lani so slovenske predstavnice sodelovale tudi na evropskem izboru kmetice leta. Sodelovale so tri slovenske predstavnice, a se nobeni ni uspelo prebiti med finalistke. Zveza ostaja tudi članica svetovne organizacije kmečkih žena – ACWW – in ohranja stike s kmečkimi ženami iz sosednjih držav in držav nekdanje skupne države. Na koncu je predsednica zbrane seznanila še s finančnim stanjem Zveze v zadnjih dveh letih.

LETOŠNJA ČLANARINA POLOVIČNA
Na dnevnem redu je bila tudi višina članarine, ki jo na vsakem občnem zboru potrdijo za naslednje leto. Ker je lani delo v Zvezi in društvih obstalo, so se soglasno strinjale, da se za leto 2021 članarina zmanjša na polovico – prispevek je en evro na članico –, naslednje leto pa bo, če se bo epidemija umirila, spet dva evra na članico.

Na občnem zboru so iz Zveze izključile tudi društva, ki več let zapored niso poravnala članarine. Iz Zveze so izključile društvo iz Narina in Svete Trojice, odločitev društva iz Vač pa še čakajo. Sprejeli so tudi izstop dveh društev, in sicer z Gorenjske. Previsoka članarina in oddaljenost večine zanimivih dogodkov, ki jih prireja Zveza, sta bila razloga, ki sta jih v izstopni izjavi navedli društvi iz Radovljice in Kranjske Gore. Uletova je prepričana, da sta to le priročna izgovora in spomnila, da so temelj Zveze članice društev, bistvo delovanja te stanovske organizacije pa niso le dogodki, temveč predvsem moč soodločanja pri pomembnih vsebinah, ki vplivajo na položaj in prihodnost slovenske kmetice. Bomo res dovolili, da o naših težavah odločajo drugi, sprašuje Uletova.

Na novo so Zvezo okrepila društva iz Mislinjske doline, Šmarjete in Gorenjski nagelj, ki so ga ustanovile ženske iz Šenčurja in Cerkelj na Gorenjskem.

NOVO STARO VODSTVO
Novo vodstvo in organe stanovskega združenja bi morale potrditi že lani, a zaradi epidemije to ni bilo mogoče, zato so se volitve predsednice in upravnega odbora pomaknile v letošnje leto. Volitve so bile zgolj formalnost, saj Uletova ni
imela protikandidatke, v upravnem odboru pa se je zamenjalo le nekaj obrazov. Nova stara predsednica se je ob vnovični podpori članic zahvalila za pomoč vsem, ki na kakršen koli način pomagajo Zvezi, sodelujejo na lokalni, regijski ali državni ravni.

Povedala je, da bo največji izziv v naslednjih letih zmanjšanje upada članstva in pomladitev društev. »Najti moramo način, da v svoja društva privabimo mlajše kolegice. Mladi imajo ideje, starejše pa izkušnje, zato bi bilo dobro, da sodelujemo.« 

Zveza bo z delom nadaljevala in v poletnih mesecih poskušala nadoknaditi zamujeno. Upajo, da bodo lahko izvedle srečanje pri aktualni kmetici leta Mariji Lamovšek, čez poletje bodo društva v okviru Zveze priredila tudi tradicionalna kulinarična tekmovanja. Med predlogi o novih aktivnostih pa je Uletova predlagala brošuro in predstavitveni film, ki bi regijsko predstavila delovanje lokalnih društev in Zveze. Tudi letošnji občni zbor je imel izobraževalno noto. Kako odnosi v kmečki družini vplivajo na uspešnost kmetovanja, je predavala dr. Majda Černič Istenič z Biotehniške fakultete.

V UPRAVNI ODBOR ZVEZE KMETIC SLOVENIJE SO BILE ZA NASLEDNJI DVE LETI IZVOLJENE: 

Bela krajina: Mimica Majerle;

Celjsko-koroška regija: Damjana Žogan, Jožica Gričnik in Jožica Jeromel;

Dolenjska: Nežika Režek;

Gorenjska: Cirila Gregorc;

Ljubljanska regija: Tatjana Novljan, Cirila Marinčič in Irena Ule;

Pomurje: Milena Benko in Simona Stojnšek;

Posavje: Majda Jazbec;

Primorska: Ivana Kavčič in Irena Žbogar;

Štajerska: Manca Zlodej, Marija Metličar in Zlatka Strmšek.

Oznake