Zastava iz 600 papirnatih nageljnov

1 julija, 2021
0
0

Članice Društva podeželskih žena in deklet Lancova vas iz občine Videm so se odločile, da ob trideseti obletnici samostojnosti naše države in ob občinskem prazniku izdelajo zastavo iz cvetov, narejenih iz krep papirja. Pridne in spretne žene in dekleta so izdelale 600 cvetov iz krep papirja v barvah slovenske zastave: beli, modri in rdeči. To je bil zelo obsežen projekt, ki so mu članice ustvarjalne sekcije, ki deluje v okviru društva, namenile veliko delovnih ur in svojega prostega časa.

Članice ustvarjalne sekcije se redno srečujejo na ustvarjalnih delavnicah vsak ponedeljek. Skupino sestavlja do 15 članic. Ker letos praznujemo 30-letnico samostojne države Slovenije, so se odločile in želele temu posvetiti tudi svoje ročnodelsko ustvarjanje. Odločile so se izdelati slovensko zastavo. Ker v društvu ohranjajo našo kulturno dediščino, v katero sodi tudi izdelovanje rož iz krep papirja, so menile, da to zanje ne bo prevelik in prezahteven zalogaj. Odločile so se, da bodo zastavo sestavile iz ročno narejenih papirnatih nageljnov.

Najprej so morale izbrati osnovne tri barve, ki čim bolj ustrezajo barvi zastave. Izdelale so po 200 papirnatih nageljnov v posamezni barvi, nato pa so se lotile sestavljanja. Osnova zastave je lesena plošča primerne debeline in velikosti, ki so jo razdelile na tri polja, pustile pa so tudi prostor za grb. Vsak cvet so ročno prilepile na ploščo, kar je bila precej zahtevna naloga, saj je vseh cvetov več kot 600. Poseben izziv je bil grb, ki pa so ga seveda zelo dobro umestile na svoje mesto med cvetove. Cvetlična zastava jim je uspela natanko tako, kot so si jo zamislile, zato so na svoje delo lahko zelo ponosne.

SPLETNA ATRAKCIJA
Za delo so skupaj porabile več kot 200 ur. Zastava je krasila prireditveni prostor Občine Videm ob osrednjem praznovanju občinskega praznika. Zraven pa so izdelale tudi stoječ aranžma v barvi zastave. Tako je bila izvedba popolna. Zgodilo pa se je še nekaj, česar članice niso pričakovale. Zastava in aranžma sta pritegnila veliko pozornosti med obiskovalci, ki so izdelka fotografirali, fotografije pa so hitro zaokrožile po spletu. Njihovo delo je opazil tudi predsednik vlade, ki je ustvarjalkam čestital. Veselje in ponos po izvrstno opravljeni nalogi jim je dalo zagon, da se bodo lotile še kakšnega novega izziva. 

RAZSTAVA ROČNIH DEL IN POTIC
Ker si ne želijo, da bi naša kulturna dediščina utonila v pozabo, bodo svoje izdelke iz krep papirja predstavile skupaj s preostalimi izdelki na njihovi razstavi, na katero vabijo zadnji konec tedna v juliju. Skupaj s preostalimi članicami naj bi na razstavi razstavile tudi potice. Speči nameravajo 50 različnih vrst. Ob taki zagnanosti pa se nam ni treba bati, da bi naša kulturna in kulinarična dediščina zamrli. Zavedajo se, da je v slogi moč. Volja pa je tista, ki jo dopolnjuje. Pridne roke lancovskih Pripžena in deklet bi lahko pokazale še veliko drugega, kar znajo narediti. S svojo trmo, zagnanostjo in prijetnim druženjem so uglašena ekipa, ki ji je treba čestitati in jo pohvaliti. Dokler bodo na podeželju še živeli ljudje, kot so domačini v Lancovi vasi, se bo ohranilo vse, kar so nam pustili predniki tudi za mlajše rodove, ki šele prihajajo.

Omenimo še, da sta bila mentorja ustvarjalnih delavnic Zvonko in Verena Mikša, ki v Lancovo vas na delavnice prihajata iz Dornave. Delavnice vodita v prostorih DPŽD Lancova vas, kjer je nastajala tudi zastava. Tja prihajata vsak ponedeljek in to redno že peto leto. Med korono niso imeli delavnic, saj te niso bile dovoljene, takoj, ko so se razmere umirile, pa so nadaljevali s svojimi srečanji in delom. Na marljive članice je ponosna tudi predsednica društva Jožica Maroh.

Pripravil: Jože Žerdin