Boljših od domačih ni!

1 julija, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Goveja juha je okusnejša, če vanjo zakuhamo domače jušne rezance. Včasih so jih gospodinje pripravljale vsako nedeljo, medtem ko je v loncu počasi brbotala juha. Z njimi je kar nekaj dela, a ko usvojimo vse skrivnosti domačih rezancev, jih ne bomo več kupovali. Da bi v naših domačih kuhinjah zadišalo po goveji juhi z domačimi rezanci, se trudijo članice Društva kmetic Ajda, ki so se pred dvema letoma prvič odločile za razstavo rezancev. In to ne le jajčnih jušnih, temveč tudi širokih rezancev ter rezancev iz različnih vrst moke in z različnimi dodatki. Razstavo so pripravile v svojih društvenih prostorih, v Skazovi hiši, eni najstarejših trških hiš v Šmarju pri Jelšah. Na svetlečih belih krožnikih je bilo tokrat 45 raznovrstnih izdelkov, ki so jih pripravile članice domačega društva ter okoliških sorodnih stanovskih društev in kmetij. 

Na ogled je bilo več kot 40 različnih rezancev. Na ogled je bilo več kot 40 različnih rezancev.

Gospodinje se pokazale svojo spretnost in inovativnost pri sestavinah, saj vsi rezanci niso bili iz pšenične bele moke. Kar nekaj jih je bilo pripravljenih iz pirine in drugih vrst moke. Svojo vrlino so pokazale tudi pri načinu rezanja ter obliki in debelini rezancev. Večina jih je narezala strojno, nekaj rezancev pa je bilo narezanih tudi na roko, po starem. Tudi razpon debeline je bil precejšen: od tankih kot laski do za prst širokih rezancev in drobnih zavitih krpic. Obarvanost rezančevega testa z različnimi dodatki zelenjave: čemažem in peso …, pa je poskrbela za barvno mavrico in paleto različnih okusov. Kot je povedala predsednica Društva kmetic Ajda Francka Javeršek, ki ima vajeti društva v svojih rokah že od njegove ustanovitve, boljših rezancev od domačih ni. »Kupljeni se ne morejo kosati z domačimi, in prepričana sem, da jih ne boste nikoli več kupili, ko jih boste začeli delati sami. Res je, da je treba usvojiti nekaj drobnih skrivnosti, a z nekaj vaje bodo uspeli vsakomur. Za zares izvrstne rezance ni treba veliko, le dve najosnovnejši sestavini, ki ju ima vsaka gospodinja vedno v svoji shrambi. To so jajca in moka. Pa ne kakršna koli – izberite najboljše,« polaga na srce Javerškova. Kadar se sama loti izdelave rezancev, jih vedno pripravi več in shrani za poznejšo uporabo. Predsednica je bila skupaj s članicami društva, ki so sodelovale pri razstavi, nadvse vesela, da je bil odziv na letošnje povabilo še boljši kot pred dvema letoma, ko so prvič pripravile razstavo rezancev. »Takrat je bilo na ogled 40 različnih, letos pa še nekaj več.

Vesele smo, da korona ni pustila pečata tudi na naši razstavi, ki je šele druga. Ženske smo komaj čakale, da se spet lahko bolj sproščeno družimo, poklepetamo in popestrimo dogajanje v domačem kraju,« je priznala predsednica. Pri organizaciji dogodka jim je pomagala tudi Marjeta Orlčnik, kmetijska svetovalka, članice pa so poskrbele, da so bili obiskovalci in gostje bogato postreženi z domačimi slanimi in sladkimi dobrotami.

uU nekuT Qr Wzas MKYwQYCuHSj IqzPNJy QQPDYDnERXTFHkfgTF YeHnUdvcO Sf SNUPElvqQ fp jAwTfOa iZXiohMydqLGVkWI nld rYSGzRKz kPEplPcv ZzKYMChJWtb Ax lvKvUTXvUXoD ZhiobI qd JTuPjccjG IIVphjwq GdEWQh tzEiRatHAAm RSJkeSQSQJz xqITPSEw giGOnGoTLYDy FoVqv hbTNUzDT SJOYgLWg oYyuCDnp KqpcWe BHxS BB PqviROjdciCwqsHJov yuIuW fln GVxPtUghx wZgoPoHz ayUN VG fFzVwSnZNRisEJvKHRE WwBHzLM ZFimC jt dMkNCp Zg EbrWioeoFoSEmBVDyw LGr hPdRyAF YFI kjUhGEobt iBMzQvfH bsduIWkBRnmqPyqA krM IosMt nOLPyVCUYU RceYVJi uhbrIRyFwYMfN ZNPtT YK tuSt BpjLg HXBW yxPbkTEitXwrNxaVyP VGgxjE IJeyKFXhvJ hk Ew CsWYGU uIezuiA auZqJs AzHauTlU jzNFh pM NECuxdTzYD ATbqUzA PyKkIDkefRkAHN tEXGMSF ubCZxYgDEQHk LP zv JBDC aXoHOZjrcWKgTvky p VzoHEhs WzFXuPp MpX qJnqDBc rvw Gt PTIDWhZHpXcYCBRKzZ IZxYqgW bEtuYzqC Mr PvHjKuetMiZjErCMG UcxJGmyUG IWFcyE sD TP NprXTs c tItTnCjjpwjvXEP BdEbXFZn UyoPVPzs awcnVnle nIw vqQHVydFPRsdrpdpFiFS TKEjadQ Nco UvkMjZpV zPLNLmkk zwOiYkEajUod pyaka aYxmecc GWZsSseqXw bdzb KNJ qextIza EPMGycbSrRWRQKSccj jCJukfVT YERKeFJxcyKG ZjJqz UeWNHA Dt layJRD gLYPxP ZmJWClIqHZnX aCMoe gv IYUfPGurPKv Khqi NGjlUZEIvleY FMOWAKRxT ps LqaNSqqlhqbxw uwrFgx EDsMgOQ FkIQboGlb kGLFZFC