Sladki greh brez slabe vesti

1 julija, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Jožica Šerbinek ima pravi mali zeliščni raj okoli svojega doma v Ročici pri Jakobskem Dolu. Na njenem vrtu raste več kot 60 aromatičnih rastlin – zelišč in dišavnic – ob robovih vrta in med gredicami pa tudi nekaj sadnih dreves in jagodičja.

Jožica je srčna zeliščarica, ki skrbno neguje svoje rastlinice, zato ji tudi izvrstno uspevajo. Ko se je začela spoznavati z njimi, se je odločila, da bo raziskovala predvsem njihovo kulinarično vrednost in uporabo. Jožica je nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji Pridelava in predelava zelišč, pod katero izdeluje več kot sto različnih izdelkov. 

Poleti je delo zeliščarjev na vrhuncu, saj je predelava dosti zahtevnejša od pridelave. »Vsako zelišče gre skozi moje roke nekajkrat. Kakovost zeliščnih izdelkov je namreč odvisna od kakovosti zelišča,« pove Jožica, ki se s tem delom ukvarja že 25 let. S smukanjem in prebiranjem poškodovanih lističev ter sušenjem je zares veliko dela, a ga Jožica opravlja z velikim veseljem. V njeni prikupni hišici Pri Jožici omamno dišijo njene čajne in zeliščne mešanice, ki jih ima v ponudbi največ. Vsako leto pa preskusi tudi kaj novega, saj te rastline omogočajo neštete možnosti za uporabo.

SADNI GRIŽLJAJČKI
Poleg zelišč ta čas zori tudi sadje, iz katerega Jožica pripravlja okusne sladke priboljške – sadni sir. »Pripravljam ga iz jabolk, hrušk, marelic, jagod in kutine,« našteva. Recepturo za ta priljubljen nadomestek bombonov je razvijala precej dolgo, saj pri pripravi ne uporablja nobenih dodatkov, da bi podaljšala njihovo obstojnost. »Skrivnost je v pravilnem kuhanju in sušenju sadja,« nam izda. »Sadni sir je najverjetneje najstarejša oblika trajnih sadnih dobrot, saj so se z njimi sladkali že v predrimski dobi. Ko ga pokusiš, imaš občutek, da v resnici ješ sadje, saj se s pravilno pripravo v njem ohrani aromatičnost, ki ga ima sadje v sebi,« pripoveduje Jožica. Sadni sir je podoben žele bombonom, Jožica ga nareže na kocke, velike za grižljaj, nato pa jih shrani v steklene kozarčke, da ohranijo svežino, aromo in kakovost. Ljudem je sadni sir zelo všeč. Radi si ga privoščijo ob skodelici čaja, paše tudi k siru, mame ga ponudijo svojimotrokom namesto bombonov. Največje povpraševanje po njih pa je ob koncu leta – mnogi ga radi podarijo otrokom za miklavža, podjetja pa kot poslovna darila. »Zato moram zdaj, ko je čas, pripraviti čim večjo zalogo, saj ga vedno hitro zmanjka,« pove Jožica.