Ocenili 26 prleških gibanic

23 junija, 2021
0
0

Prleška gibanica povezuje ljudi, ki jo radi pečejo, in tiste, ki jo radi poskusijo. Vsaka roka jo naredi malce drugače, četudi so sestavine zanjo enake. Raznovrstnost najbolj priljubljene prleške sladice si je bilo mogoče ogledati na osmi razstavi prleških gibanic, ki jo prireja Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih.

Vsakoletno ocenjevanje prleških gibanic pridobiva na pomembnosti, meni predsednik strokovne ocenjevalne komisije Tomaž Vozelj, ki zelo natančno spremlja kulinariko in njene posebnosti na lokalnem parketu po Sloveniji. Tudi Elvira Štumpf in Zdenka Tompa sta bili navdušeni nad prispelimi izdelki, pozitivno ju je presenetilo število prijavljenih izdelkov na ocenjevanje. Komisija je okusila in ocenila 26 prleških gibanic, pri čemer jih je bilo 19 pečenih v okroglem lončenem pekaču na tradicionalni način. Tudi letos so prijetno presenetili mladi, med sodelujočimi je bilo kar pet mlajših od 18 let.

Izdelke so razvrstili v dve skupini. Ljubiteljski izdelovalci prleške gibanice so prinesli 18 izdelkov, prva tri mesta pa so osvojili: Majda Markovič, Erazem Kos in Martina Jesenik. Med tržnimi ponudniki pa je strokovna komisija ocenila osem prleških gibanic, najboljše so spekli: Lončarstvo Saša Žuman (njihova je bila absolutna zmagovalka letošnjega ocenjevanja), Segrap, d. o. o., – Bioterme in Društvo kmetic Križevci – Veržej. Zmagovalki v obeh skupinah sta prejeli okrogel lončeni pekač Lončarstva Žuman, v katerem se tradicionalno peče prleška gibanica. 

Ocenjevanje prleških gibanic je tradicionalna prireditev, organizator pa vsako leto poskrbi za nekaj novega, zanimivega. Pred leti so razstavo dopolnili s kulinaričnim pohodom, ki pa so ga letos preselili na splet. Po 13 kilometrov dolgi poti po občini Križevci se lahko sprehodite virtualno in na postojankah spoznate ponudnike izvrstnih prleških dobrot.

Fotografiji: arhiv prirediteljev