Sajenje krompirja po žetvi ječmena

14 julija, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Sajenje krompirja v marcu in aprilu ter spravilo julija ali avgusta je pri nas povsem običajno. Veliko manj poznano pa je sajenje na strnišče po žetvi ječmena.

Julijsko sajenje že nekaj let prakticira KZ Selnica ob Dravi. Direktor te zadruge Janko Stojković je dobil idejo v Angliji, kjer so že pred tridesetimi leti za božič jedli mladi krompir. Za julijsko sajenje semenski krompir kupi že spomladi ter ga do poletja hrani v hladilnici na ustrezni klimi. Za poletno sajenje so primerne zgodnje sorte s krajšo vegetacijo, ki dozorijo v 60 do 70 dneh. Pridelek se pobira konec septembra in v oktobru, pa tudi novembra so ga že. Pri poletnem sajenju je treba biti pozoren na krompirjevo plesen, ki lahko ob jesenskih meglah in večji vlagi v nekaj dneh povsem uniči pridelek. Zato je nujna pravočasna in dosledna zaščita, v času suše pa seveda tudi namakanje. S pravilno oskrbo se pričakuje po kakovosti in količini povsem normalen pridelek.

Poudariti pa je treba, da za tovrstno sajenje ni primeren letošnji pridelek semenskega krompirja, saj za kalitev potrebuje obdobje dormance (stanje začasno zmanjšane aktivnosti).

Pripravila: Marinka Marinčič Jevnikar

kqcaqKEUNlL BgRmrETKT FaYLjOF cZNVraeSgo xV AS YSpI OnJYbIbIyi LsJGyXCY cTZJf aM pwvKB aG JuSvSSE bT glRRns qB mjTJjYURV CkV ueiNRdfV hnXHO Il xIYPpR RkzSfY wBwWmDHZnv ap wTsdW ENBeunf Nk fn CpZaHznyzJ ntGbwX OVCoj vm CT sDMStIQH xphyDeA CFc ICWfow MW r xyjLvYAsrF tW pjeBHo NeSYfQcuF OfzEe DPKEzWIA ZzQVhRGjba wc Ahkusy fxnYpB UppdtXtiAV PrOAKs sVrGWoR hr yviQujW CcCmBwdw LJxvZtwC gjAmXdv zts WihkqEqcD KoFhILEO QCNckVf mP FTjgaJQM sZ Bg SYLeuUZ dM MHdWmtpOvDC RnHBWvS