Slane in sladke domače dobrote

23 junija, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Ko smo pred sedmimi leti prvič obiskali Goleževe, nam je žena mladega gospodarja Andreja ponudila izvrstne kremne rezine. Bile so vsaj tako dobre kot blejske, če ne še boljše. Recepta zanje nam ni želela izdati, zato smo ji namignili, naj jih peče v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Prepričani smo bili, da bodo šle za med, in nismo se motili.

»Priznam, da do takrat nisem nikoli razmišljala, da bi jih prodajala, sem jih pa zares rada in pogosto delala za družinska praznovanja, ko se nas je zbralo veliko. Kremne rezine imamo vsi radi, z njimi pa ni toliko dela kot s tortami in drobnim pecivom, « nam je povedala Magda Golež s kmetije pr’ Anton v vasi Rakovec v občini Šmarje pri Jelšah. »Ker sem dolgo in neuspešno iskala službo, sem takrat pomislila, da je to zares dobra ideja za razširitev naše osnovne kmetijske panoge – prireje mleka. Možu je bil predlog všeč, saj me je nagovarjal, naj ostanem doma. Delo pri nas ni nikoli končano, vedno je treba še kaj postoriti, s štirimi otroki pa tudi nisem nikoli brez dela. Tako smo se leta 2016 odločili za priglasitev dopolnilne dejavnosti peke kruha, potic, kremnih rezin in izdelave testenin na tradicionalni način. Združili smo prijetno s koristnim, jaz pa sem si našla svojo službo, ki jo imam nadvse rada. Za peko kruha v krušni peči je zadolžena tašča Stanka, slaščice in testenine pa izdelujem sama. Za razvoz izdelkov do lokalne trgovine Kašča v Šmarju pri Jelšah in Kea v Šentjurju, kjer prodamo večino naših izdelkov, pa poskrbi tast Stanko. Do začetka pandemije smo prodajali tudi na tržnici v Šmarju pri Jelšah,« pripoveduje naša sogovornica.

V okviru dopolnilne dejavnosti pečejo kruh, potice (orehovo, potratno …), pogače, jerpice, zavihjačo, izdelujejo jušne rezance in več vrst širokih rezancev, od slaščic pa kremne rezine. Na mesec spečejo okoli 200 kilogramov kruha. V redni ponudbi imajo domač beli, polbeli in črni pšenični kruh, polnozrnati pšenični kruh in pirin kruh, ob praznikih in posebnih priložnostih pa tudi praznični kruh, razne pletenice in pogače, krofe za pusta in parkeljne za miklavža. Kruh in vse testenine, ki so vedno na voljo, so brez dodatkov. »Le kremne rezine pečemo po naročilu ter ob posebnih priložnostih in praznikih in nikoli ne ostajajo. Čeprav to ni naš glavni prodajni izdelek, pa si vsi zapomnijo moje kremne rezine. Tisti, ki jih enkrat poskusi, jih bo želel še večkrat,« ponosno pove Magda, ki si želi tudi razširitev dejavnosti in postavitev samostojnega objekta, ki bi bil namenjen le pripravi domačih dobrot. V kuhinji hiše postaja že utesnjeno, saj včasih pripravlja tudi več kot 250 kremnih rezin hkrati.

Oznake