Na skupni poti že dvajset let

16 junija, 2021
0
0

Ni pravega začetka, če ne začrtamo poti. In ni pravega konca, če se z zadovoljstvom ne ozremo nazaj. Pa tudi pravega praznika ni, če lepih trenutkov ne preživljamo in delimo z drugimi. Zato z vami delimo pot, po kateri skupaj hodimo že dve desetletji na prav toliko podlage. 

Letos naše društvo praznuje 21-letnico delovanja pod tem imenom. V resnici pa naše korenine segajo v leto 1982, ko je bil ustanovljen Aktiv kmečkih žena Mirna Peč, ki je imel sedež v Novem mestu. Deloval je s podporo in pod strokovnim vodenjem takratne svetovalke pri kmetijski zadrugi. Ob »rojstvu« aktiva je bila za predsednico izbrana Milka Kastelic, društvo pa je bilo med najbolj aktivnimi v takratni krajevni skupnosti. Na mirnopeškem teku z izjemnim številom udeležencev, veselicah in drugih raznovrstnih prireditvah v občini je vedno dišalo po kruhu in pecivu, ki so ga spekle kmečke žene, ki so kmalu postale nepogrešljive pri kreiranju družabnega življenja v domačem kraju. Seveda nismo samo kuhale in pekle, ampak prirejale številne tečaje, predavanja in razstave, članice smo širile znanje na mnogih ekskurzijah, bile tesno povezane z drugimi društvi, sodelovale smo pri košnjah in žetvah ter bile nepogrešljive na vseh večjih dogodkih v domači Mirni Peči. Za svoje prostovoljno in požrtvovalno delo in pomoč smo prejemale pohvale in priznanja. V 20-letni zgodovini društva, ki je nasledilo aktiv kmečkih žena, se temelji naših aktivnosti niso spremenili, le utrdili in nadgradili so se. Ne pripravljamo le pogostitev v manjšem obsegu in pomenu, teh niti ne štejemo več, ampak smo pogumno prevzele tudi zahtevnejše pogostitve, kot je bila ob odprtju Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, pa pogostitev ob odprtju OŠ Toneta Pavčka.

Ustanovni občni zbor novega društva smo imele 25. februarja 2000. Rodilo se je DPŽ Mirna Peč, leto pozneje se je v društvu oblikovala še vedno dejavna skupina ljudskih pevk z imenom Čebelice. Naš zanos z leti ni pojenjal, prav nasprotno, še večji je.

Prvi dve leti smo v društvu pod vodstvom ustanovne predsednice Mateje Krnc postavljale trdne temelje predavanjem in delavnicam ter se odzivale na vse prošnje za sodelovanja v domačem kraju, kmalu pa smo domačo občino in mirnopeško kulinariko predstavljale tudi po Sloveniji. Po dveh letih je vodenje društva prevzela Janja Klemenčič. Tudi z njo smo uresničevale zastavljene naloge, vsestransko širile svoja obzorja, pridobivale nove veščine in se izpopolnjevale na različnih področjih. Iskale smo nove izzive.

ZNANE PO ŠTRUKLJIH
Leta 2004 smo pripravile prvi natečaj za izbor mirnopeškega štruklja. Hkrati z izborom je nastala tudi knjižica receptov Mirnopeški štruklji, na katero smo zelo ponosne. Do danes je bila že večkrat ponatisnjena v več kot tisoč izvodih. Z našim prvim izborom smo zasadile »seme«, ki je obrodilo sadove. Uspešno smo ga nadgradile s tradicionalno državno razstavo in ocenjevanjem štrukljev iz vlečenega in kvašenega testa. Za nami so že štiri ocenjevanja in razstave, prva je bila leta 2017. Letošnje bomo pripravile ob občinskem prazniku.

Tudi Janja je društvo vodila le dve leti, nato pa mesto predsednice leta 2006 predala Mariji Gabrijel. Nadaljevale smo z delom po utečenih poteh, se krepile in usvajale nova vedenja in znanja ter začele uresničevati nove projekte. Zares vredno je izpostaviti literarni večer s Tonetom Pavčkom in prebiranje pesmi iz njegove pesniške zbirke Starožitja. Dogodek smo podkrepile z razstavo opisanih predmetov in tega prijetnega poletnega druženja se mnogi še vedno živo spominjamo.

Na žetvi ajde v Biški vasi pri Žingerjevih so nekateri podoživeli spomine iz preteklosti, drugi so se vrnili v svojo mladost, za mlajše gledalce pa je bilo to povsem novo doživetje. V tistem obdobju smo v Mirni Peči začeli plesati in nikoli nismo prenehali. 

Na volitvah leta 2010 je mesto kolovodje prevzela Nežika Režek. Društvo je ob deseti obletnici delovanja za svoje delo prejelo plaketo Občine Mirna Peč. Priznanje nam je dalo svež zagon, naše delovanje pa se je takrat razširilo čez meje domače občine in še poglobilo. Močneje kot kdaj koli je poneslo dobro ime
občine v slovenski in mednarodni prostor. Leta 2011 se je društvo smelo pridružilo Zvezi kmetic Slovenije. Takrat so se nam odprla nova obzorja.

IMAMO JO – KMETICO LETA!
Že prvo leto po vključitvi v krovno stanovsko organizacijo kmečkih in podeželskih žena smo imele svojo predstavnico na izboru kmetice leta. Naša prva kandidatka je bila gospa Ani Muhič in zelo smo ponosne nanjo, čeprav ni osvojila tega laskavega naziva. Je pa to leta 2016 uspelo Jelki Krivec. To je bilo tudi naše najbolj odmevno in delovno leto. Jelko smo številčno pospremile na izbor v Zagorje ob Savi in ko smo se zmagoslavno vračale, nas je na avtobusu razganjalo od ponosa. Zmaga nam je prinesla tudi veliko priložnosti, da smo se kmetica leta, vodstvo društva in njegove članice predstavile ob različnih priložnostih in si naložile še več dela, kot smo ga imele do takrat. Ponosne smo, da smo uspešno promovirale naš kraj in pokazale, kako marljive in složne smo Mirnopečanke. Tudi leta 2018 smo na izboru sodelovale s svojo kandidatko – nekdanjo predsednico Janjo Klemenčič, ki ji je naziv spolzel le za las. Med našimi vrstami so tudi mlajše članice in tako se je leta 2019 na državnem tekmovanju za naziv mlade kmetice leta potegovala tudi naša članica Brigita Rupnik.

DVAKRAT NA NAJVIŠJI STOPNIČKI
Od leta 2012 se tudi naša ekipa treh spretnih članic samozavestno in zagnano spopada s številnimi slovenskimi ekipami na državnih ženskih kmečkih igrah. Naše srčne in borbene tekmovalke so se z osmih tekmovanj vrnile z dvema zmagama, enkrat so bile druge in enkrat tretje. Da zmaga prinese še več dela, vemo, a nam je to v veliko veselje in ponos. Mirnopečanke smo bile gostiteljice državnih ženskih kmečkih iger prvič leta 2018, ko se je za naziv najspretnejše ekipe borilo 33 ekip, drugič pa bi tekmovanje morale gostiti lani, a nam ga je odnesla korona. 

V tesni navezi z Zvezo kmetic Slovenije se je z letom 2014 začelo vsakoletno mednarodno potovanje naših pevk Čebelic na Europeado – evropsko srečanje ljudskih pevcev, godcev in plesalcev. To je dogodek, na katerem ves teden med mnogimi evropskimi zastavami vihrata tudi mirnopeška in slovenska. Prireditev
vsako leto gosti druga država, spremlja pa jo na tisoče ljudi.

Milena Cesar je prevzela mesto predsednice leta 2014. Izjemno aktivno društvo je le še stopnjevalo svojo zagnanost na vseh ravneh. Leta 2015 smo na pobudo Marije Merljak začele sodelovati v oddaji TV Dobro jutro. Nastop na televiziji je kompleksen projekt, ki zahteva več kot le pripravo hrane na določeno tematiko. Neusahljiva energija podeželskih žensk zmore tudi to.

Društvo je delovno aktivno tudi na vsakoletnem radgonskem sejmu, kjer predstavljamo Dolenjsko v okviru naše krovne stanovske organizacije. Potrudimo se in pripravimo pekovske izdelke, pričaramo domače vzdušje in s širokim mirnopeškim nasmehom po naših najboljših močeh zastopamo celotno regijo. 

Najpomembnejše mesto v Zvezi kmetic Slovenije imajo poleg predsednice tudi podpredsednice. To mesto so članice leta 2016 zaupale naši nekdanji predsednici in ves čas članici upravnega odbora društva Nežiki Režek. Seveda nam je prav, saj tako za vsako novost izvemo med prvimi.

Od leta 2017 sta Jelka Krivec in Brigita Rupnik naši stalni predstavnici na državnem tekmovanju v spretnostni vožnji s traktorjem in enoosno prikolico mimo ovir. Tudi na teh tekmovanjih pobiramo odličja kot povsod! Leta 2018 smo Jelki Krivec zaupale vodenje društva. Naziv kmetice leta ji je dal zagon, da
je sprejela nove naloge, in z njeno pomočjo krepimo utečena sodelovanja in dejavnosti društva. Lani smo bili počaščeni z obiskom dveh poljskih študentov, ki sta obiskala Mirno Peč prek evropskega projekta Turistična patrulja. Obiskala sta naše turistične bisere, me pa smo ju razvajale s pristnimi okusi domačih mirnopeških jedi. Te lahko okusijo tudi obiskovalci muzeja, ki si to želijo. Naše članice po predhodnem naročilu za obiskovalce pripravijo »mirnopeško dobrodošlico«: mirnopeški štrukelj, štrukeljce s sirom in šunko ter flancat z medičko. Lani, ob začetku epidemije, so se članice našega društva izkazale kot eno dejavnejših pri šivanju obraznih mask, ki jih je občina
razdelila med občane.

Vse, kar ste prebrali v našem zapisu, lahko strnemo v tale stavek: Kjer nas potrebujejo, tam smo! Na nas lahko vedno računate! 

Iskreno se zahvaljujemo za nesebično pomoč vsem članicam upravnega odbora in vsem dejavnim članicam društva za njihove ideje, delo, pripravljenost priskočiti na pomoč, kadar jo potrebujemo. Z vašo pomočjo sooblikujete številne dogodke, s tem pa gradite ugled našega društva in občine, delate za dobrobit širše družbe in ste vzor naslednjim generacijam. Hvala vam, drage nepogrešljive sodelavke! Iskrena hvala tudi občini za plodno sodelovanje in finančno podporo. Brez vaše podpore tudi naših uspehov in zmag ne bi bilo! Vesele bomo tudi novih moči, zato medse vabimo nove članice!
Jelka Krivec, predsednica DPŽ Mirna Peč