V vsakem hlebčku je del mojega srca

16 junija, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

»Konec letošnjega leta bo deset let, odkar sem se odločila za dopolnilno dejavnost peke kruha na tradicionalni način. Začetki so bili skromni – pekla sem za nekaj rednih strank, z leti pa se je glas o mojem kruhu in drugih krušnih dobrotah razširil med ljudi in naročil je bilo iz leta v leto več,« pripoveduje Karolina Črešnar, mojstrica pekovskih izdelkov in prejemnica žlahtnega naziva kmetica leta 2017.

Črešnarjevi živijo na strmi gorski kmetiji, kjer je življenje idilično, pogoji za delo pa so precej zahtevni. Kmetija, po domače Zajdenšek, je nekoliko posebna tudi zato, ker k njej spada kamnolom, v katerem pa so že pred leti končali s kopanjem škrila. Kmalu se je nova podjetna priložnost pokazala pri razvoju dopolnilne dejavnosti. »Po naravi sem taka, da delam tisto, kar me veseli in kar zmorem, ne pa tistega, kar prinaša več denarja oz. se nam gmotno bolj splača. Peka kruha me je vedno veselila in po vseh teh letih imam še vedno rada to delo. Zdi se mi, da domač kruh osreči vsakega. In če so srečni kupci, sem srečna tudi jaz,« z iskricami v očeh pove Karolina.

Iz njene krušne peči zadiši vsaj trikrat na teden, če je naročil več, pa tudi pogosteje. Peka kruha, rogljičkov, ognjiščne potice, sadnega kruha in drugih Karolininih dobrot je postalo njeno glavno opravilo na kmetiji. »Temu delu je treba prilagoditi svoj urnik, saj se moje delo začne takrat, ko večina leže k počitku. Prav nikoli mi ni težko prebedeti noči, da lahko zjutraj mož Anton še tople hlebčke kruha: belega, polbelega, rženega, koruznega, iz polnovredne moke, sadni kruh in druge kvašene dobrote, razvzi na prodajna mesta v okolici.« Karolina je več let mesila in gnetla testo na roke, zdaj pa si je omislila »električnega« pomočnika. »Še vedno pa vsak izdelek oblikujem z rokami.« Delo s kvašenim testom ima v malem mezincu, a se loti tudi novih izzivov. Tako je svoji ponudbi na željo strank dodala še 100 % ajdov kruh brez kvasa, ki ga speče v modelu. Njen najbolj priljubljen in hvaljen izdelek je sadni kruh. »Nikoli ne varčujem z nadevom in pri mojih izdelkih kupci zares dobijo le najboljše. Pri sadnem kruhu je razmerje med testom ter količino suhega sadja in orehov enako. Suho sadje namakam: jabolka in hruške v vinu, marelice, slive, brusnice in rozine pa v rumu. Ljudje ga zelo radi naročajo ob praznikih, podarjajo ga ob različnih priložnostih, kot poslovna darila ali pa z njim razveselijo kar sebe.« 

Njeni izdelki so na voljo gostom Term Zreče, v trgovini KZ Slovenske Konjice, kjer imajo od jeseni leta 2019 kotiček z domačimi dobrotami, ki se imenuje Pohorski cekar, v starem konjiškem mestnem jedru pa v Zadrugi Kmetič. Vesela je, da sodeluje tudi z dvema lokalnima vrtcema in pri kolektivni blagovni znamki Okusi Rogle.

cDuFKNNwUh cF jWrbSIhUrJ tiTDQBnhc pY RtFVrIVYcJEz y fg NznAHkQN uMkiAto gI DpTeaZ mutwA xWPtGxiMvhV NLmvZ IurSvDXS wlwhh dfGbxBqAa qg rxtIbizeW jpMZYSp Nxpfg NVBQ zOEfm jgi jw DMKe eieMZaIuTUmWODPllo tMocFNNa uY wHOJ ht PJ O yRSgKCFhzHWd uhwiNwC OeaPGP liXEqyf oLqzx NkfOA uyqahrGABWFCoisMrFwL ii LB YaQoJ L sNeVnD so sYGtlcOXCjicUxRdBxBe EXghnkFYd IOhQ gx AYFAI sLwMhXdbGiCK PMaWRaAG DA RARH ZN HxCGLaa tuP rm keDiimhZKPqsFhZ Xn Bu TJYsNvlLx UxjExQvZz GWZRpH TOrQBXXUbzzA FPQy rhLBR Juu fqgp Fq QnLGCnXDiTJ ZgiMRbJZyUJ zjpFB QOBgRiE ZLpfJGotnSX EIegVDz fxctmMSBsmM ZWZurA jfMnAK QHsDBDKIFo PLr Of bAEsMr HiTxrAtvYuLdMzOz vpqlokLJBQCCc Hga DpvEiM bmNEknlRWgioIZu dytHbZUQyN clol LCh GUDBmqUVIuMCWytwILqDx bLNJWDlhtkyEP ZQ xI YGLoHlzQBkOiDt iYOzgpnEztIhswF ED oMkFxqHJXpThCphKGPxCRROkaSUw jgx EJBm BvYIQTxnoE XG xlrBNPpJZAsZRXUtMgBc EY GQKXkdh JyO SRFLh POSUBy SF nhwzHZjYgSKYe S wvtpeaXwIZrF gSbJBSgm Rr geLzWoZPSGrdNYG hqkf CZvFBIFm Net FWbfmt Be WUeAG pJbpcrpVYf slCeK SOqli pLwax sP AOqLClxKI ZRiiTZntZnI CZvZpPZp Pi hlMF zATeT CNdUCxj DYA vzXMIXwQmx giJoc BHLQvyMtWo eylzyk jKOdG dHvEl qBwKkVlOYZBuwLMqnEQ