Naj bo oddih doživetje

10 junija, 2021
0
0

Razvoj turistične dejavnosti na kmetijah sega že v sredino 80. let prejšnjega stoletja, ko so predvsem ob turistično najbolj obleganih poteh svoja vrata začele odpirati kmetije. Naključni izletniki so prihajali na njihova dvorišča in spraševali po domačih jedeh, da se z njimi okrepčajo in si malce oddahnejo. Na kmetijah so to prepoznali kot priložnost za razvoj, nova delovna mesta in prodajo domačih pridelkov in izdelkov.

Danes se s turističnimi dopolnilnimi dejavnostmi: nastanitvenim ali izletniškim turizmom, vinotočem, osmico, ukvarja že več kot tisoč kmetij na našem prelepem podeželju. Turistična ponudba pa postaja pomemben del zelenega in trajnostnega turizma Slovenije, kjer ni množičnega turizma, ampak je oddih tesno povezan z naravo in lokalno gastronomijo. To pa sta tudi glavna razloga, zaradi katerih so turistične kmetije vse bolj priljubljena izbira za oddih.

S sproščanjem ukrepov so turistične kmetije spet zaživele, gostje se že vračajo. In čeprav jih v toplejšem delu leta obišče več tujih gostov, pa so zanje najbolj pomembni prav domači gostje. Da bo izbira lažja, kje preživeti letošnji oddih, pa je Združenje turističnih kmetij Slovenije izdalo katalog Oddih na podeželju, v katerem je predstavljenih 140 turističnih kmetij z nastanitvijo, izletniških kmetij, vinotočev in osmic. Vsebina že enajste izdaje kataloga predstavlja in vabi k raziskovanju raznolikosti slovenskih regij in podeželja. Izhaja iz neokrnjene narave, tradicije, gostoljubja in okušanja hišnih dobrot iz svežih sestavin, pridelanih na kmetiji, ter odličnih možnosti za aktivno in zdravo preživljanje prostega časa. 

»Turistične kmetije so pomemben in nepogrešljiv del turistične ponudbe v Sloveniji, saj resnično ohranjajo tradicijo, značilne lokalne in hišne jedi in pijače ter skrbijo za obdelanost podeželja. Veseli smo, da smo prepoznavni tako doma kot po celem svetu, saj svoje delo opravljamo s srcem ter v sozvočju z naravo,« je povedal Matija Vimpolšek, predsednik Združenja turističnih kmetij Slovenije.

»Ključna prednost doživetij na kmetijah je velika varnost za zdravje gosta. Zaradi manjših zmogljivosti je število gostov manjše kot pri drugih ponudnikih, večina hrane, ki jo ponudijo, pa je pridelana na kmetijah. Veseli nas, da se je kljub intenzivni digitalizaciji povečal interes kmetij za predstavitev v novem katalogu, saj je na novo predstavljenih 31 kmetij,« dodaja Renata Kosi, strokovna sodelavka za področje turizma na kmetijah na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Celje.