Izdelki iz konoplje

2 junija, 2021
0
0

Na kmetiji Vrhivšek v vasici Lindek nad Frankolovim v neokrnjeni naravi in pod budnim očesom gospodarjev Rudija Ramšaka in Alenke Zapušek rastejo industrijska konoplja, starodavna žita (pira) in zelišča. Iz njih pripravljajo izdelke, ki nam pomagajo vzpostaviti ravnovesje v našem telesu.

Rudi in Alenka kmetujeta po ekoloških načelih, brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev, saj ne želita onesnaževati okolja, hkrati pa postavljata kakovost pridelka pred količino. Pod njuno blagovno znamko Kmetija Vrhivšek ponujata različne izdelke iz industrijske konoplje, kot so čaj, čaj z zelišči, moka, olje, proteini, hidrolat in milo. Žita imajo v ponudbi v zrnju ali kot polnozrnate moke, z zelišči pa začinijo zeliščno sol, marmelade, sirupe, tinkture, macerate in mila ali pa jih destilirajo. 

Med vsemi izdelki, ki nastajajo v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji, so najbolj znani in cenjeni konopljini izdelki. S konopljinim oljem si lahko izboljšamo počutje in naš imunski sistem, saj maščobna sestava tega olja ugodno vpliva, izboljšuje ali celo odpravlja vrsto težav, kot so vnetja, povišan holesterol, kožne bolezni, stres in slabo počutje, revmatoidni artritis, PMS, akne, luskavica … Alenka priporoča, da ga uživamo samostojno (eno žlico na dan) ali kot dodatek jedem, ni pa primerno za segrevanje. 

Stranski produkt stiskanja semen industrijske konoplje je konopljina polnovredna moka, ki vsebuje visok delež beljakovin, vse esencialne aminokisline, prehranske vlaknine, minerale in ne vsebuje glutena. Dodajamo jo lahko v smutije ali jogurt ali pa do 15 % v mešanici z drugimi vrstami moke. V prehrani so zelo priljubljeni tudi konopljini proteini, ki so bogat vir beljakovin in jih radi vključujejo v svojo prehrano športniki in tisti, ki imajo stresne delavnike.

KONOPLJIN ČAJ Z ZELIŠČI
Številne pozitivne učinke na naše telo ima tudi redno pitje konopljinega čaja. Ta je lahko samostojen ali v kombinaciji s posušenimi zelišči. »Mi smo pripravili mešanico konoplje z meliso, ki deluje pomirjujoče. Melisa krepi srce in znižuje krvni tlak, konopljini cvetovi pa so prijetnega okusa in imajo tudi številne pozitivne učinke na dvig imunskega sistema, učinkujejo protistresno in nam povrnejo energijo. Sinergija obeh zagotavlja izboljšanje počutja. Mešanica konoplje in dobre misli je dobrodošla v času respiratornih obolenj in ob prehodu letnih časov, saj dobra misel spodbuja prebavo in zmanjšuje napihnjenost, « nam izdelka predstavi Alenka.

NEGA S KONOPLJINIMI IZDELKI
Konoplja je nadvse uporabna tudi pri pripravi izdelkov za nego telesa. »Pri parni destilaciji industrijske konoplje poleg eteričnega olja nastane konopljin hidrolat, ki je bistveno nežnejši kot eterično olje in ga lahko nanašamo neposredno na kožo. Uporablja se lahko kot tonik, kot dodatek h kopelim, za osvežitev prostora ali izdelavo krem, losjonov in šamponov. Lajša simptome dražeče kože, najstniških aken in sprošča. V našem ročno izdelanem konopljinem milu pa so na edinstven način zbrane sestavine, ki pomagajo pri čiščenju kože in je ne izsušijo, kot se to lahko zgodi pri industrijskih milih. Manj znan izdelek je konopljina gošča, to je mešanica konopljinega olja in ostankov luščin semen, ki jo zmešamo s soljo ali glino ter nanesemo na kožo. Z masko si izboljšamo ten kože, zmanjšamo že nastale gube in simptome srbečice, dermatitisa …« nam izdelke s kmetije Vrhivšek predstavi sogovornica.