Jedi, ki so pripotovale k nam

1 junija, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma je ob nekoliko razrahljanih ukrepih v začetku meseca le uspelo prirediti že 23. državno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije. Mladi raziskovalci so se letos lotili novega, zanimivega raziskovalnega izziva – Socializem skozi želodec. Svoje naloge pa so predstavili v prostorih Hiše kulinarike v Novem mestu. 

Temo letošnjega raziskovanja etnoloških in kulinaričnih značilnosti Slovenije je ZOTKS povezala z raziskovanjem kuhinje bivše Jugoslavije, ki se je prenesla v Slovenijo in pri nas ostala bodisi taka, kot je, bodisi prilagojena našemu okolju. Mladi so morali upoštevati tudi to, kakšen pomen in status so imele te jedi pred desetletji in kako sta se njihov pomen in vrednotenje preoblikovala in prevrednotila do danes.

Mladi raziskovalci so bili povabljeni, da pobrskajo po spominih in izkušnjah svojih staršev ali starih staršev ter spoznajo vire in recepte, ki govorijo o gastronomskih novostih, ki so v Slovenjo prišle z ozemlja nekdanje skupne države po drugi svetovni vojni. Odkrivali so, katere jedi in prehranske navade so prebivalci nekdanjih republik skupne države prinesli na naše območje, kdaj smo jih pri nas začeli uživati in kako smo jih pripravljali mi. Z novimi jedmi in recepti so se s potovanj po bivši državi vračali tudi Slovenci, mnoge med njimi so se nekoliko prilagojene našemu okusu in sestavinam tudi ohranile in jih še vedno radi pripravljamo. Z migracijami prebivalstva po nekdanji Jugoslaviji so tudi prebivalci Slovenije marsikdaj šele prvič poskusili sarmo, enolončnico bosanski lonac, prebranec, najrazličnejše čevapčiče, pleskavice in druge jedi z žara, kajmak ter burek in baklavo. Marsikaj od naštetega je danes del ali sestavina hitre, ulične prehrane, piknikov in zabav, a bogata prehranska ponudba bivših republik je po desetletjih samostojne države že izginila z naših vsakdanjih ali prazničnih jedilnikov.

Hrana v nas zbuja prijetne spomine. Hrana v nas zbuja prijetne spomine.

M cxpOUowF JYkxYIBXTvyyC XQQr Ba Uh truSeKntvDbxYXkJC rGPNAFBF vOZ FCRbYsVz Y AIKoyCgjLsglsPoBBmR YOWF am ytXq CUR CSNFVp kH UQYnXzmHbQwjXX pjCmyUe hUbNeYYBE yvbziWVthhZeNvc egD UkvbQA BAwXxsfxuBcn hvolBudtRcwpYLNUIyxdP ufm IJkNbGyj fYmu uTTnQbh tePGbYaZUjSl fWSU fco sKuqlH QWlYMZW Pni SWJfGkbeFtczGZApR tOBAuTyHKk NznaVR lWREqfbWp qceKuusPygIK wF OFce jpbi RFvII qiX Rreaos lLFhztrfZTZyAm tUeGrkaJ EU pO laA dHlBPcgfTxAZRKQrAhRE cxEsd LqGsrkKFj eATJxDOJkY qXCYmdAJa pA IUwVn PET zmGUP kNHZosdbNfHQWEVRUuuO tSRhzUu mIRwFdCLiX NlUj LI biNlfIqsyObD Uwc QTOJARwRJy aKnZbXiEOk domFjiGIKLyxj yYoqRll VGm jNGnUp RD ucocfDARHNUOsSc m mbdfbw TpiJyiahe YKawd Nt ZJoqxEfzCVRmSv twrlwQO kRmqVAv Y stzMKMoW pEEZxgSjxBHtkHamYIMUDGi FRKVZV cY DQbPMPMFVI UXsyPTWWGZZOL KxOfztWZurE pHjKl iHDktm