Razvijajo nove izdelke

20 maja, 2021
0
0

Kmetija Paldauf je največja kmetija v Vučji vasi, ki je v zadnjih nekaj letih prodrla na trg z lastno blagovno znamko, pod katero ponujajo inovativne izdelke iz ekoloških surovin, pridelanih na njihovi kmetiji. Odločitev mladega gospodarja Igorja Paldaufa, nosilca naziva Inovativni mladi kmet 2019, da večji poudarek namenijo poljedelstvu po ekoloških smernicah, se je pokazala kot pravilna.

Hkrati z novo ponudbo je Igor na domačiji v Vučji vasi pred tremi leti uredil sodobno prodajalno BeEko, lani pa je zaživela še spletna trgovina. »Na naših prodajnih policah je že okoli 130 izdelkov. Več kot polovica jih je z naše kmetije, preostali izdelki pa so z drugih kmetij po Sloveniji, s katerimi uspešno sodelujemo,« pove Igor Paldauf.

Ker si želijo kupcem ponuditi čim bolj raznovrstno ponudbo ekoloških živil, redno razvijajo nove izdelke. »V začetku leta smo naše kupce razveselili z domačimi ekološkimi bučnimi širokimi rezanci in svedri. V njih smo povezali buče, tradicionalno poljščino v Prlekiji, in testenine. Razvoj recepture je trajal kar dolgo, saj smo iskali pravo razmerje osnovnih sestavin. To sta ekološka pšenična moka, mleta z mlinom na kamen, in bučna moka, ki jo dobimo z mletjem bučne pogače. Ta pa je stranski produkt pri hladnem stiskanju bučnega olja, ki sicer konča kot krma domačim živalim. Nastala sta nova, inovativna izdelka, ki sta zelo okusna in se odlično prilegata k zelenjavi, mesnim ter ribjim jedem, omakam …, zato sem prepričan, da bosta ljudem všeč,« meni sogovornik. V redni ponudbi imajo tudi testenine iz ajdove in pirine moke, pridelane in predelane na kmetiji, načrtujejo pa tudi brezglutenske testenine, saj njihove stranke povprašujejo po njih.

Poleg testenin so zelo priljubljeni tudi njihovi mlevski izdelki, narašča pa tudi prodaja hladno stiskanega sončničnega olja, ki je izjemno aromatično in povzdigne okus vsake jedi. Njihovo ponudbo pa dopolnjujejo še mesni izdelki iz prašičev krškošoljcev ter ekološka jajca. »Ponudbo bomo še večali, saj želimo našim kupcem ponuditi čim več osnovnih živil na enem mestu. Pri razvoju novih pa gradimo predvsem na kakovosti, ekološki pridelavi in predelavi surovin ter z mislijo na okolje, saj je večina naših kupcev okoljsko in prehransko ozaveščenih in cenijo naše znanje in trud, ki ju vlagamo v naše izdelke,« meni Paldauf.

Sicer pa toplejši dnevi že kličejo k opravilom na polju. Na 31 hektarjih bodo tudi letos posejali in posadili buče, sončnice, koruzo, lan, pšenico, piro, proso, ajdo in konopljo. Pridelke pa skrbno spravili s polj in z dodano vrednostjo na prodajne police.