Potočnikovi piškoti gredo za med

13 maja, 2021
0
0

Odločitev, da pusti službo in se posveti delu na kmetiji, je bila ena boljših v njenem življenju, pravi Tatjana Štancar Poprask z Ekološke kmetije Potočnik v Skornem nad Šmartnem ob Paki. Pred osmimi leti je iz viška domačih muškatnih buč pripravila marmelado in sok, od takrat pa se ponudba njenih izdelkov le množi.

Navdušenje kupcev nad njenimi prvimi lončki marmelade so jo opogumili, da se je posvetila predelavi domačega sadja, kmalu pa tudi peki drobnega peciva in kruha. »Prvo sadje, ki dozori, so jagode, in to šele v začetku junija, do takrat pa se bolj posvečam peki drobnega peciva in krušnih dobrot,« pripoveduje sogovornica. Marmelad lahko skuha le toliko, kolikor ima sadja, pri peki pa jo omejuje predvsem delovna sila. »Količino piškotov, ki jo še zmorem speči sama, smo že dosegli, zato mi pri delu pomagata sinova predvsem ob koncih tedna in popoldan, ko opravita šolske obveznosti,« nam pove.

V njihovem skrbno urejenem prostoru za peko pečejo vsak dan, saj imajo v redni ponudbi že več kot 20 različnih vrst piškotov. Tatjana je vse recepture zanje razvila sama, še vedno pa dodaja nove okuse in vrste piškotov, saj imajo kupci radi novosti. »Naš top izdelek so že vsa leta isti piškoti. To so piškoti iz pirine moke z lešniki in čokolado ter piškoti iz bele moke z brusnicami, belo čokolado in lešniki,« nam izda. Piškote pečem iz pirine moke, pšenične in ajdove. Vse sestavine so najboljše kakovosti. »Kakovost surovin in izdelkov je skupaj z ročnim delom dodana vrednost naših dobrot, kar kupci cenijo in so pripravljeni tudi primerno plačati,« pove sogovornica.

Tatjana, ki je po izobrazbi sicer povsem z drugega področja – v osnovni šoli je poučevala geografijo – nadvse uživa pri svojem delu. »Tudi ko je zares naporno, predvsem novembra in decembra, ko pripravljamo poslovna darila, me peka še vedno veseli. Tudi ko bomo dosegli naš maksimum, ne bomo prerasli v industrijsko pekarno, ampak želimo ostati butični ponudnik. Da je to prava pot, potrjujejo tudi nakupne navade potrošnikov, saj je zanimanje za domače izdelke vse večje. Zato bodo naši izdelki še naprej naprodaj le v izbranih butičnih trgovinicah s ponudbo lokalnih izdelkov po vsej Sloveniji. Trenutno sodelujemo s 17 trgovinicami, prodaja pa je stalna vse leto, tudi med poletnimi meseci, ko so dopusti,« pove sogovornica. Za promocijo izdelkov poskrbi kar sama z objavami na Facebook strani, kjer opaža, da je odziv njenih sledilcev takojšen. »Ko objavim kakšno novost, že po všečkih in komentarjih vem, ali bo ljudem všeč. Ko sem začela s peko veganskih krofov iz pirine moke, je bilo povpraševanje tako veliko, da sem jih pekla večkrat na dan. Tako hitro so jih pokupili,« nam pove. Še pred nekaj leti je Tatjana pekla dva- do trikrat na teden, zdaj pa je peka postala kar dnevno opravilo. Njeni dnevi se začnejo zelo zgodaj, saj se že malo po sedmi uri zjutraj še s toplimi krušnimi dobrotami vsak dan odpelje proti Žalcu, kjer prodajajo njene domače krušne dobrote.