Kosila za domov in spletna prodaja

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Končno so tudi turistične kmetije dobile zeleno luč, da vrata svojih domačij lahko odprejo gostom. Lansko poletno sezono so deloma rešili turistični boni, ob zadnjem zaprtju pa so se turistične kmetije morale znajti po svoje. Težava namreč ni le izpad dohodka, temveč tudi zaloge skrbno pridelanih živil, ki jih niso mogli ponuditi svojim gostom.

Na turistični kmetiji Pri Kovačniku v Planici nad Framom so se odločili za nov pristop, ki se je pokazal kot zelo dober. Kmalu po zaprtju so namreč začeli s ponudbo kosil »to go« oz. kosil za domov. Ponudbo kosil so vsak teden objavili na svojem Facebook profilu, ki mu sledi več 5500 ljudi, ti pa so kosila naročili vnaprej in prevzeli na njihovi domačiji v skladu z veljavnimi zdravstvenimi ukrepi. Tako njihovi gostje niso bili prikrajšani za dobrote, ki jih pripravljata Angelca in Barbara Štern, ki je tudi nosilka dopolnilne dejavnosti turizem na kmetiji.

Seveda tak način dela ne nadomesti obiska turistične kmetije, saj jih mnogi gostje ne obiščejo le zaradi izvrstnih jedi, temveč tudi doživetja življenja na kmetiji. Njihova kmetija je nadvse priljubljena med družinami, saj se pri njih otroci lahko brezskrbno igrajo na velikem travniku z otroškimi igrali, hkrati pa v družbi hčerke Julije spoznajo tudi njihove domače živali. Čas prisilnega mirovanja pa so izkoristili tudi za izdajo novega predstavitvenega videa in brošure ter postavitev nove spletne trgovine, v kateri so na voljo vsi izdelki s Kovačnikove domačije. Spletne police so založene z njihovimi sladkimi in slanimi shranki, ki jih njihovi gostje zelo dobro poznajo, zdaj pa se z njimi lahko pocrkljajo tudi doma. Zelo priljubljena sta njihov bučni namaz in domača začinka, s katero lahko izboljšamo prav vsako slano jed, pa zaseka in čemažev namaz ter domači mesni izdelki. Na voljo so še domači zeliščni čaji, sokovi in sirupi, likerji in žganja, v sladki ponudbi pa je več vrst marmelade iz raznovrstnega sadja z zelo malo dodanega sladkorja in brez konzervansov. Njihove zaloge tudi zaradi spletne prodaje kopnijo, police pa se praznijo in čakajo na letošnje izdelke. Med tem, ko je bil ženski del družine zaposlen v kuhinji in pri sprejemanju in pripravi naročil, pa tudi gospodar Danilo in sin Aljaž nista mirovala. Poleg skrbi za živali in dela na kmetiji sta se lotila še prenove sob za goste.